Na nábreží

Na nábreží

Anotace: ...

Kým sa Praha snaží
zrýchliť si metabolizmus
koncertom klaksónov
na prejedených križovatkách
a cestách
so stuhnutou krvou
ostávam neprehltnutý
 
kráčam pod drobnohľadom
skazených labutí
so zlými stravovacími návykmi
a nikto netuší
že som
kapitán
 
snáď len rumová stopa
čo za mnou ostáva
ako krv na chodníku
za plaziacim sa
postreleným snaživcom
ktorý si odmietol 
namazať smrť na chleba
dosvedčuje
že dokážem kormidovať
hojdajúce sa topánky
po dlažbe promenády
 
som skúsený lodivod
s morskou chorobou
na jazyku
keď utekám do bezpečia
vyvrátiť útroby žalúdka
ako omeletu
s príchuťou kyseliny
a krvi
 
ale ten výhľad
zachraňuje aj moje srdce
aj keď je už rozobraté
ako balíček cukríkov
s horkou náplňou
vypľutých vedľa ciest
a postelí
 
vidím desiatky plavidiel
s ľudským mäsom
vo vydutých bruchách
a mám o ne strach
aj keď sladká voda
popiera výskyt
žralokov
 
tiež sa obávam čeľustí
bezzubej peňaženky
v prístavnom bare
že zradí
a priskoro ma pošle
na odpočinok
medzi výfukové plyny
a telesné pachy
uponáhľaných študentov
cestovného poriadku
 
 
ale Vltava je čarovná
 
zmyje zo mňa všetky nečistoty
útrob veľkomesta
ktoré ma trávilo
ako nedeľný obed
a aj keď ostávam na brehu
nepoučuje ma
ako kubatúra pohárikov
a fliaš
s hrdlom pritenkým
na spev 
 
ostáva to na mne
 
všetky árie
osamelých plavcov
po rieke života
ktorá nie je až tak dravá
ako opisujú motivátori
v preceňovaných knihách
 
niekto musí žiť
aj po prúde
ako odkaz vo fľaši
čo je tak zúfalá
že cez zle zavreté hrdlo
naberá vodu
a písmená sa rozpíjajú
v atramentovej škvrne
ako v zošite školáka
 
 
ale som kapitán
 
nikto mi nerozkazuje
a tak klesnem ku dnu
aj sám
 
veď na všetkých etiketách
pohonných rumov
sa týčia plachty
majestátnych lodí
Autor Nervaque, 04.08.2016
Přečteno 327x
Tipy 13
Poslední tipující: jitoush, darksoul, bogen, hanele m., Philogyny1
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

konzistentnosť... by bolo asi slovo vystihujúce dojem z tohto počinu, má to silu

16.08.2016 10:40:37 | maryshka

...Když jsem v Praze....tak je to samo o sobě někdy dost "nestravitelné",
nášup velkoměstské energie,až to tlačí.......Ji.

09.08.2016 19:58:58 | jitoush

Každá loď stojí a padá se svým kapitánem...

04.08.2016 13:23:01 | Philogyny1

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí