Záměny

Záměny

Zima, vlhko a hlad,

dvě krysy v holínce.

V zákopu si stlát,

ve snu lehat v peřince.

A ruce si mýt

jen v krvavém žoku.

O mír žadonit,

přitom přidat do kroku:

 

Pálíme salvy z děl.

Jistě a bez prodlení,

vždyť odměnu dostanem.

Jen nikdo nevěděl,

byli jsme podvedení…

Náš bůh byl satanem.

 

Generál rohatý,

ta šelma lítá,

chystá hostinu.

Krvaví kříž svatý

a člověk slzou vítá

cestu do stínů.

 

Nežli se rozední

jen výstřel poslední

zazní do noci…

Když člověk stal se číslem,

pak dobré zaměnil zlem,

zbyl pláč z bezmoci.

 

Když za hřmění tanků

uléhá k spánku,

ozve se… výbuch.

Smrt sešla se s časem,

život vydán za sen?

Nechť rozsoudí Bůh…

 

Když král i s rádci

si rozdělují jmění,

neví, že jsou zrádci,

jež padnou v zapomnění.

S nápadnou zrůdností

a tváří kamennou.

Že viny jsou prostí,

plácaj se v ramenou.

 

Když před hroby se kloní,

neznámé chválíce,

s úsměvem, bez svědomí

pokládají kytice.

 

Když znovu znějí salvy,

hrdličky mění za lvy

k uctění památek.

Pak pracovní den

bude povinen

slavit za svátek.

 

 

Jóó, vítězství to bylo – hurá!

Koho zajímají ztráty?

Lidi byli. A budou???

Jinde nálada ponurá –

děti nedočkaj se táty.

Hm… a mír? Prý je nudou…

 

 

Autor Karel A.P., 14.05.2019
Přečteno 180x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí