Predvianočná

Predvianočná

Mráz holí noc priostrou žiletkou
až sa autám od strachu zahmlievajú sklá

chodníkom zamrzla popraskaná pokožka
a v nevhodnej obuvi skúšame steperské choreografie

aj keď nechtiac

deti sa tešia z prvých chladivých lupín
padajúcich mestu na plecia
no stále ich nie je dosť na kĺzanie
ani na ohadzovanie sa

s nosmi prilepenými na okná
snívajú o bielych Vianociach
ihličnatým deodorantom navoňaných izbách
žmurkajúcich svetielkach
maškrtách
a dočasne uzavretom mieri
s domácimi úlohami

ešte je ale čas

námestia sa prezentujú erekciou vianočných stromčekov
a výzdobou
ktorá pamätá stáročia

ale na osladenie duší to stačí


do schránok snežia letáky zo supermarketov
z telky hrajú príjemné vianočné melódie reklám
a falošné priania rodinnej pohody

aj to iba pre zákazníkov

ešte stihnúť pri pokladniach
zamiešať platobné karty
a všetko pripraviť na rozbaľovaciu show

pália sa sviečky
farebné žiarovky
adventné vence
no v mnohých srdciach je tma

buď v nich niekto zhasol sklamaním
a pobral sa o naivné srdce ďalej
alebo sa v nich nesvietilo vôbec

takým nepomôže predvianočná atmosféra
ani okolie posiate radostnými tvárami

zatrpknutosť a zloba totiž nikdy nerozsvecuje
a zhasína aj u iných

nevadí

ja mám vlastné srdce
so svetlom na fotobunku

vstúpte
Autor Nervaque, 03.12.2019
Přečteno 184x
Tipy 6
Poslední tipující: gallatea, Marten, hanele m., Iva Husárková
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí