Praláska

Praláska

Pratepnou vzlíná kapalná mlha
prasílou v listech nese se bor
zpěv velryb a usměvavé nosy klaunů
třepotají se a vsakují vzdor

Tak pražíla vznosná stala se kráskou
v kaštanech, v moruších, v melase
a tovaryš ukul nebe z perel a krve
poskrovnu vrásek, však nemálo slz

Ten pravěk tepe v křídle motýlím
jak popel ze zlatého rouna ve větru
závoje z olova par stříbřitě žhnou
a paprsky tvých chodidel usnou v irském setru

Pravesmír koruny sekvojí hladí
rukama z větvoví, pažemi z čediče
šeptají kejklíři do sluchů hvězd
že nitro milenců z hélia a železa jest

Oplakalas pravzory vymřelých měst
louky konikleců v říších v Severní Koruně
jen schoulíš se v kožešině ze sobolů
a láska? Jen rosa, rosa v platanu lůně...
Autor Pablo Kral, 05.05.2021
Přečteno 267x
Tipy 9
Poslední tipující: mkinka, Pittoresque, šerý, Vivien, Iva Husárková
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

zajímavá :-)

05.05.2021 15:48:33 | Pittoresque

Opravdu pozoru hodná práce. Klasika jak vyšitá a užívám si to*

05.05.2021 15:23:57 | šerý

Několikrát. A když už čtu asi počtvrté, myšlenka dojmu z básně, že je mi nevySvěTlitelná, však věřím jí. Jako když se řekne, bůh je žena.

05.05.2021 13:52:41 | Vivien

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí