Javorové cukroví

Javorové cukroví

Cukrář Jaro

rozlévá zelené těsto

do forem listů javoru

 

Trouba Podzim

je svým chladem

opeče do zlatova

 

Jeho nezkrotný učeň

jako Vítr

naservíruje cukroví

na podnos Země

 

Cukřenka Zima

je ojíní námrazou

posype sněhem

Vánoce mohou začít

Autor Kaj, 21.04.2022
Přečteno 100x
Tipy 15
Poslední tipující: šerý, Psavec, Lexi, mkinka, ukrytá v máku, Frr, Akrij8, Vivien
ikonkaKomentáře (19)
ikonkaKomentujících (7)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Pěkně v ročních cyklech sis pobásnil*
(A ty komentáře, beru jako bonus.)

21.04.2022 16:39:52 | šerý

Díky, krásné odpoledne

21.04.2022 17:49:56 | Kaj

To je fakt dobrý.

21.04.2022 11:40:56 | mkinka

Díky, četl jsem to v K.

21.04.2022 11:42:48 | Kaj

Jsem rád, že jsem ochutnal křehkost

21.04.2022 11:38:00 | Akrij8

Potěšení na mé straně

21.04.2022 11:43:02 | Kaj

JÉÉÉ a javorovej siroupek si neředí ničím jen sladkobolnej kapounek...ST*

21.04.2022 11:34:38 | Frr

Díky, krásný den

21.04.2022 11:43:28 | Kaj

Dobře a chutně jsi to upekl :)!

21.04.2022 11:33:10 | ukrytá v máku

:-)

21.04.2022 11:43:37 | Kaj

A kam se ztratilo léto?, já chci i léto prosím ... :-)
Nebo je léto onen nezkrotný učeň, co servíruje hotové přímo na podnos? Tak to beru, protože už už přihořívá ...

21.04.2022 09:29:27 | Vivien

V létě jsou přece zaměstnanci cukrářství na dovolené :-). V létě lidé v cukrářství nakupují zmrzlinu. Cukroví je v té době rozvěšeno po javorech trochu jako tresky na sušácích na Lofotech. Dává stín lidem na bílých židlích, aby si vychutnali jinou pochoutku. Máš nějaký nápad, jak to tam zakomponovat? Vezmu to otrocky (jak jinak?):

STROFY II a III:

Léto přiváží
chladivou zmrzlinu
z dovolené na severu

Cukroví rozvěšené po javorech
jako tresky na lofotských sušácích
přináší lahodný stín
bílým židličkám a stolkům

21.04.2022 09:40:37 | Kaj

Tedy pěkný surreal, sušená treska nad hlavou a k tomu jistě rybí zmrzlina, a shora z javoru mi papuchalek křídly zatřepe. Jejda, trochu "šlehačky" mi na nos padlo :-)
Díky Kaji, za tak pohotovou nápaditou reakci!

21.04.2022 10:43:42 | Vivien

Také smekám. Rybí zmrzlinu bych nevymyslel. Ve Švédsku mají pendrekovou, slanou. Ale hrajme dál. Chtěla jsi léto a dostala tresku nad hlavou, přebila jsi to rybí zmrzlinou. Mě tomu napadá:

Našlehaný slaneček
se šupinami kornoutu
leží bez ocasu na talířku

Dezertní vidličkou a nožíkem
se dobývám ke kostře
bílému, vyšisovanému
vánočnímu stromku

Kulatost kapek ozdob
tající zmrzliny
stéká po chapadlech kocoviny
vánočního splínu

Asi je to nechutné. Omlouvám se zvláště vegetariánům. Navíc jsme zpátky v zimě. Třeba nás z ní může vrátit papuchalek, papoušek severu.

Vedlejší asociace:
V Belgii jsme mívali čerstvé krevety ve velikém kornoutu.

21.04.2022 11:18:29 | Kaj

Tedy z mého jižního, sluncem zalitého gastro, přidám churros, když tedy cukrárna, tak Andalucía! A budu čokoládou od ucha k uchu lépe vymalovaná než papuchalek. Naběhla jsem si, ještě ani neobědvala a už mám chuť na sladké. Tedy ale k obědu by vyšísovaná rybička bodla, nebo aspoň espetos na Palaza de la Merced. No dost, tyto "podpásovky" směrem k moři mě zabijou, ať na sever či na jih :-)

21.04.2022 11:42:34 | Vivien

Navštívila jsi i Museo del Prado?

21.04.2022 12:05:12 | Kaj

Ne, v Pradu byla taková fronta, že jsem těch pár hodin v Madridu strávila jinak, a lístky koupené předem jsem neměla. Upřímně, zas takový nadšenec do výtvarného umění nejsem a raděj se "poflakuju" místní atmosférou v zapadlých koutech, ovšem najít ho v lidnatém Madridu ...

21.04.2022 12:23:06 | Vivien

Dešťový panáček
v chladu tající zmrzliny
vzpomíná na Vánoce

Sluneční panenka
na pranýř chuťových pohárků
přitlouká španělské nápisy

Štíhlá cukrářka
láká na pamlsek
sluncem úsměvu

21.04.2022 11:52:00 | Kaj

dnes jsi v poetické formě zdá se :-)
super!

21.04.2022 12:24:16 | Vivien

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí