Panoptikum inkarnací

Panoptikum inkarnací

Anotace: O jiných pohledech na poutě životy

 

Bratříčku, bratře, čím křiví se mi tvář?
Té, kterou mi dal, a já ji použil –
mé zášti – proč obětoval tě co ovci?
Proč mou rukou rudne zem krví z tvých žil?

 

Stále slyším jeho hlas, jen hněvem řve
jemu tváří v tvář stojím na přídi lodi,
posádka bohabojná mne jme a tam,
kde tlama rybí mne čeká, do ni hodí.

 

Otce tvého osudu plán, to já jim byl,
beze mne nestal by ses tím, kým jsi,
to tvůj učedník ti našel cestu k otci,
skrze kříž pomohl, sobě přilepšil si.

 

Pod tógou dýka skrytá, jí v tělo vrytá
odpověď – Ano, i já, můj císaři,
vlastního soukolí přítěží jsi byl,
to jiní věc veřejnou válkou popřeli.

 

Z nebe jsem se snesl, se mnou i klesl
všechen elán a vůle, zůstal strach jen
o všechny, na něž smrtihlav pohlédne,
i o sebe, když druhů neprodám sen.

 

Jsem nikým, a věrným věrnosti chci být,
však opět slyším mých poutí čas odbíjet...
Vladimire Vladimiroviči, váš čaj
je zde, bude vám chutnat, na to vemte jed.

 

 

 

O osudu z pohledu Kaina, Jonáše,
Jidáše Iškariotského, Marcuse Brutuse, Karla Čurdy a …

 

psáno v březenu 2022

 

Ze sbírky ViRus
(http://mare-czech.cz/eshop/index.php?search=M.+A.+Rek&edition=-1)

Autor M.A.Rek, 22.11.2022
Přečteno 80x
Tipy 7
Poslední tipující: Iva Husárková, Fialový metal, Fractura cordis aperta, mkinka
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Povedená věcička, panoptika jsem nikdy nemusel, ani seriál.)

23.11.2022 11:15:34 | Constantine

Děkuju. Jo, jo, jen pokud má diváky, může se panoptikum udržet.

23.11.2022 13:25:30 | M.A.Rek

Líbí.

22.11.2022 06:18:08 | mkinka

Děkuji Jitko

23.11.2022 13:27:13 | M.A.Rek

Rádo se stalo.

23.11.2022 13:35:03 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí