Advent v tmách

Advent v tmách

Anotace: O „blekautu“ v moderním světě

 

Jen plmmm…, či vhůůůů…
…a tma.
Práce zmizela v temnotě monitoru,
lednice již nebrumlá své brrrrrrrrrm,
věčný Kája v rádiu opět umřel,
a v tom nastalém tichu slyším souseda,
jak ve svém vzdáleném vesmíru čůrá.
Asi potmě…

Tak krásně je, tu první hodinu…
…v tichu a tmě.
Při svíčce hřbitovní vzpomínáme
na dětství vzdálené jako slunce
v temnotě bezměsíčné noci,
na doby svíček vždy připravených,
to černé hodinky nezřídka bývaly.
A zase budou…

Máš orosená víčka…
…přituhlo.
Dnes, i v té zimě, vytekla lednička,
oběd dnes ještě je, však opět studený,
jako tvoje nohy i pod peřinou,
v mihotání plamínku hrajeme karty,
ty ještě fungují, ne jako ty kreditní.
Stejně nic není…

Jen týden a jako domino…
… se svět sesypal.
Není proudu, není tepla,
voda z kohoutku už nevytekla,
jen nervy tečou z žádných zpráv,
není plyn, i benzín došel.
A utéct není kudy kam…

Již ticho přehlušil křik…
…a dětský pláč.
V ulicích opět ruch, to rabovat
stíny vyhnal sžíravý hlad a chlad,
a planou oči, planou ohně tmou,
a není jak dovolat se pomoci,
klekly dávno baterie i sítě mobilů.
Klečíme i my…

Po měsíci prázdná je spíž…
…i pohled náš,
i na vodu láhve, i schránka poštovní,
jen plná je míse, ne ta na cukroví.
Zapaluji svíci poslední, není jich více,
je temno, i nám již dohořívá svíce
v čekání na spasení…

 

 

Psáno o adventu 2019

 

Ze sbírky "Verše" pro Ezii
(http://mare-czech.cz/eshop/index.php?search=M.+A.+Rek&edition=-1)

Autor M.A.Rek, 27.11.2022
Přečteno 106x
Tipy 18
Poslední tipující: Bufik, Caliéry, Fractura cordis aperta, Iva Husárková, šerý, Psavec, Fialový metal, Marten, Frr, Stanislav32, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...pěkná popsaná apokalypsa...;-)připomíná mi to klasickou scifi Den trifidů...

27.11.2022 21:44:01 | Marten

Dobrý.)

27.11.2022 20:11:53 | Constantine

Velká báseň.

27.11.2022 20:03:11 | mkinka

Díky, Jitko, velká ano, ale jen délkou. Ale taková agónie dlouhá je.

27.11.2022 20:07:57 | M.A.Rek

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí