O překážkách a o hvězdách

O překážkách a o hvězdách

Šeptat jsem slyšela latinský přísloví,
že trnitou cestou dojdeš ke hvězdám.

O desítky překážek a stovky dní později
tiše a bojácně srdce mý vysloví,

že nemělo představu, kolik odevzdám
marnýho úsilí, času a nadějí.

...

Na černý obloze padá kometa
- vesmírná špína, hořící prach.
Co na nich vidělo, srdce mý bláznivý,
když tenkrát slyšelo o hvězdách?

Teď už to neví, už dlouho přeje si
smět se tak otočit a vydat se zpátky.
S upřímným pláčem se vykašlat na nebe,
jenomže nemůže. Když dívá se za sebe

...

visí tam na keřích, jak kusy krepáku,
cáry duše vyrvaný o trny.

Visí tam u cesty i z dálky patrný
mý mladší já, co mělo víc sil.

Naivní odvaha hledící k obzoru,
která se nestará o počet mil.

Při každým kroku sílí jí důvěra,
že jednou se dostane
ad astra per aspera.

Autor Houslistka, 17.04.2023
Přečteno 106x
Tipy 15
Poslední tipující: ukrytá v máku, Tritvaetna, Sonador, šerý, Psavec, Random_stranger, básněnka, Frr, mkinka, ...
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Krásná

18.04.2023 10:34:57 | Tritvaetna

Jak hvězdička - bledulka. Jsi ty ale šikulka.
Fakt dobrý*

17.04.2023 23:36:55 | šerý

A přes všechny překážky život jde dál až do úplného konce..krásná je

17.04.2023 19:28:19 | básněnka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí