Nevyhnutelná cesta pana El D.

Nevyhnutelná cesta pana El D.

Na břiše mi leží kočka a přede
Fouká nám dnes dobrý vítr
Paluba se zdvihá a klesá
V pravidelných nádeších
Už to budou brzo dva roky
Co si jí ten milý člověk
Kterého se ale všichni kolem bojí
Vzal s sebou na Zlatou laň
Může ho kdykoliv navštívit
V jeho útulné kajutě
Vyskočit na pevný stůl
Plný map a nepochopitelných přístrojů
A nechat se hladit pod bradou
Rukama nasáklýma krví
A tak něžně oslovovat
Mary, Mary miláčku
Musel jsem
Musel jsem vyrazit
Na cestu k úplnosti
A vím
Za rok
Za třináct potopených galeon
Za alespoň tisícovku mrtvých
Tě sevřu v náručí
Paluba se zvedá a klesá
Z plachtoví někdo křičí
O zemi na jihozápadě
O věcech, co je třeba udělat
O obětech, které je třeba přinést
Kočka na mém břiše se zavrtí
Podívá se na mě
Mhouřícíma očima přikývne
Ano
Je to vždy prosté
A někdy těžké
Zavírá oči
Úlevně si oddechne
A začne příst
Autor Fero Dudek, 13.08.2023
Přečteno 148x
Tipy 9
Poslední tipující: mkinka, Alci, jenommarie, Psavec, kozorožka, šerý, Bufik, Anfádis
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Je tam kočka, tak boduji.

07.09.2023 06:59:38 | mkinka

Báseň působí jako úryvek z přebalu dobrodružné knihy, jako vytržená část plná neznámých jmen, věcí, probíhajících dějů, postav. Nic z toho zatím nechápeme, ani název a zkratka v něm (mi) nejsou jasné. Díky tomu vzniká žádoucí napětí a zvyšuje se zvědavost jako v detektivce - na druhé straně klesá srozumitelnost a chceme-li čtenáře udržet, je třeba s "trumfy ven", odkrýt souvislosti i autorský záměr.

13.08.2023 15:16:17 | Ezop

Přinejmenším, hodně zajímavé dílo*

13.08.2023 12:53:07 | šerý

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí