Šachy

Šachy

Anotace: Taký divný príbeh.

Šachy

Predomou výzva veliká
sedím u stolíka
sám jediný
dnu vkročí muž.
zastavia sa hodiny
to čas nebeží už.

Haha, bratku, chceš múdrosť sveta
viem, čo ti hlavou lieta,
viem, za čím tvoje srdce horí,
čo ťa bolí, čo ťa tlačí,
(ďalej, ďalej hovorí)
dám ti všetko, nech sa páči.

Vieš -
ako, len chceš,
môžeš šťastným byť,
ja som pán,
môžeš hýri, žiť
hraj so mnou, poklady sveta mám.

Dáme si šach,
nemusíš mať strach,
pozrie mi do očí
budeš hrať?
Odporný lesk v nich sa točí.
Ešte dosť času spať!“

„Ale — ak prehrám,
čo ti dám?“
Prehra nemá ceny,
čoby aj guľka s pušky vzala,
povie ušklebený
život by ťa prehra stála!

Figúrky vyberá,
prezerá,
skúmavým okom
a tak myslí si:
hľadím naň bokom,
to satan byť musí.

„Dobre, povie, sadnime si,
figúrky postavme si!“
Sliedi, okom mihá,
potiahne raz, dva razy,
opatrne ruku dvíha,
pokoj mu môj hlas vyrazí.

"Garde", blýska ohnivým okom,
ženie hrozným útokom.
Zaslepený v tuhom boji,
ťahá satan na všetky strany,
nevie, že moja kráľovná stojí
pevnej obrany.

On ju má osamelú,
napnem myseľ smelú
„Mat!“
vstane, stolík zvráti
nebudem s tebou hrať
vtom sa stratí.

 

Autor IronDodo, 27.04.2024
Přečteno 31x
Tipy 14
Poslední tipující: Fialový metal, martinaV, Chane, Psavec, Žluťák, zase já, Anfádis, mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

S anjelom by som prehral ďakujem

27.04.2024 19:30:04 | IronDodo

Tak třeba si někdy zahrajem virtuálně šachy.

27.04.2024 19:57:49 | mkinka

Šachy jsou dobrá hra,ale co takhle hrát s andělem a pak štěstím vlát.to je nápad a pak má život lepší spád.

27.04.2024 19:26:41 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí