Plani dzeň (Špatný den)

Plani dzeň (Špatný den)

Anotace: Báseň v zemplínském nářečí s překladem

Kec žovta dziňa dožreje cala ruka mi briňeje
ľeto ce kuščok pobočka ňebo jak modra chustočka
Když žlutá dýně dozrává celá ruka mě brní
Léto tě malinko políbí nebe jako modrý šátek

Chto budze najutre košic kec mě še ňesce robic
schovam še dakdze na pujdze tam za mnu nichto ňepujdze
Kdo bude zítra kosit když mě se nechce dělat
Schovám se někde na půdě tam za mnou nikdo nepůjde

Ja už mam šicko zrobene a ruki jak šerco červene
zašpim a ľem še mi šnije že fiam na otca bije
Mám už všechno hotové a ruce jak srdce červené
Usnu a jen se mi zdá že je syn podobný otci

Zrazu še stara chichota bo ju tam dachto laškota
čom še u prikľece ňešvici zaš mušim merkovac do rici
Najednou se stará pochechtává neboť jí tam někdo lechtá
Proč se v předsíni nesvítí zase musím dávat pozor do prdele

Do boha taka je sprahota a stara išče še chichota
pocichi ciskam še dnuka dze žena už ľem tak stuka
Do Boha, je takový hic a stará se ještě pochechtává
Potichu se cpu dovnitř kde žena už jen heká

Ňemožem znac co tam robi a čom išče ňevari obit
už mi dnu a vidzim sušeda jak gače v posceľi ňehľeda
Nemůžu vědět co tam dělá a proč ještě nevaří oběd
Už jsem uvnitř a vidím souseda jak gatě v posteli nehledá

Na micaku rozľita paľenka a sušed jak šijaca mašinka
ľem cverna v ihľe mu chibi a stara scahla kocibi
Na lince rozlitý alkohol a soused jako šicí stroj
Jen nit mu v jehle chybí a stará stáhla nohy

Ňebudzem daľej jak vul z tej chaji zrobil mi pul
a sušed ten už ľem plače bo mi mu roztarhal gače
Nebudu dál jako vůl z té hloupé ženy udělal jsem půl
A soused už jen pláče, že jsem mu roztrhal gatě

Ňemušim vecej už robic a travu cali dzeň košic
moja i s frajirom v studni a ja teraz mušim buc brudni
Nemusím už více dělat a trávu celý den kosit
Moje žena je i s frajerem ve studni a já teď musím být špinavý

Bo ja ňe dajaki bingov do studňi napchal mi dugov
sušeda priňesla věci a sceme mac dajake dzeci
Protože nejsem nějaký hlupák do studně jsem nacpal špunt
Sousedka si přinesla věci a chceme mít spolu děti
Autor Stráca, 30.04.2024
Přečteno 32x
Tipy 3
Poslední tipující: Žluťák, mkinka, Kan
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Pobavil jsem se. Půlce jsem jakžtakž rozuměl, ale bez překladu bych nad tím dumal až do večera. :-))

30.04.2024 10:05:59 | Kan

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí