Národ krys

Národ krys

Anotace: Nálada staženého obočí a zdvihlého prstu varovného

Šumné historky
zněly pod podlahou
které krysy
vyprávěly krysám
a krysátka ležela
ve hnízdech vyhřátých
slyšíc bajky
o špajzech
plných sýra.

Do těch keců
o romadůru
přišla podivná zpráva,
že narodil se
nový krysí král
a nová
krysí královna.

Zesmutněly krysy
v náhlém úleku
neboť se bály
nového veličenstva.

Celou říší zněl
zpěv jednoho tónu
v té nejsmutnější notě
a táhl se
labyrintem chodeb
slizce
až k novým vladařům.

Nechal vyvalit král
sudy
plné ječmene
a sytil
svůj národ
zrním
aby již zavřel rty.

K večeru zemřela
první krysa
v úzkosti a křeči.

Ráno již
neslyšel král
se svojí chotí
píseň krysího stesku.
Umlkl národ
nasycen jedem
ze zásob
krysího krále.

Smutno je bez krys
a zpěvu jejich pištivého.
"Ale slyš"!
Zdá se, že přichází
nový národ.
Ano!
Dorazil národ
tučných potkanů.
Autor Jan Urban, 07.04.2005
Přečteno 319x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí