O Válce a Svobodě (Oda na Svobodu)

O Válce a Svobodě (Oda na Svobodu)

Anotace: Báseň s politickým podtextem odrážející vlastně neustále aktuální téma již po tisíce let v lidské historii..

Válka vs. mír

O Válce a Svobodě

Svobodo ó Svobodo volám k tobě v prosbách
Oblaka co byla bílá, v útlaku šednou
Svět kolem nás je už jen v troskách
Tváře odvážných strachem skrytým blednou
Kde začíná svoboda?
Kam poděla se odvážnost toho národa?

Bez Heleny vede se tu válka Trojská

Za co vlastně?...

Za nesvobodu ve svobodě skryté
Ruce samozvaných od špíny na oko myté
Kam táhnou naše vojska?
V tomhle nečasu...

Pravdy mezi řádky musí býti skryté
I z tebe nakonec zbude jenom troska
Bez svobody nemá cenu dále jíti
Tak krásné tváře co krví teď zbarveny jsou
Všichni lapili se v této nekonečné síti
Znectěné „vyšším zájmem"...vůlí zlou!...

Ženy co v pláči, po nocích se modlí
Muži co ani plakat nesmějí
To oni bez nás to vše dohodli!
Brodíce se v nekonečné závěji
Pro věčné pohodlí, prý musíme tu do bratrů teď střílet
Ve jménu míru, svobodu jim upírati
Slyšíš bratry své v zákopech kvílet

Za to mohou naši milý „demokrati"...

Co ve jménu tvém, Svobodo!
Žoldáci co do boje jsou najati
Co na to říkáš, matko-přírodo?
Cos stvořila to za druh?
Nepoučí se, ve své pýše znovu zase začnou
Válkou splácí navzájem si dluh
Kdy nastolíš svůj řád Svobodo?
Je tu ve jménu tvém řada stuh
Co plápolají, jména bojovníků připomínají

Svobodo ó Svobodo volám k tobě v prosbách
Až potáhne se v mnoha vojskách
Kdy skončí tenhle kolotoč
Bez tebe nemá cenu žít
Ve jménu tvém šije se tu další sít
A ve mně hlodá ten červotoč

Svobodo ó Svobodo volám k tobě v prosbách
Oblaka co byla bílá, v útlaku šednou
Svět kolem nás je už jen v troskách
Až zbraně muži opět pozvednou
S chutí zase tak vražednou
Bojovat se opět bude
Aby„svoboda" bojem nastolena byla všude!

Autor Miron25, 18.01.2017
Přečteno 894x
Tipy 1
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí