Slunce

Slunce

Anotace: Óda na slunce.

05/78

TY S L U N C E

Ty životadárná koule
ty před nimž se lidé odhalují
v naději na lepší novou slupku

ty před nimž ženy ukazují
svá nejtajnější zákoutí
aby byly svůdné a krásné

ty před nimž i mocní tohoto světa
se ukrývají do stínu
aby se jim tvé ostří nedostalo na kůži.

Ty, jemuž nemocní
svěřují své bolestí
aby mohli klidně spát.

Ty, které pokládáš paní zimu
na lopatky až roztaje
aby ti předala ty zkřehlé lidičky.

Ty, které odhaluješ krásy přírody
ve všech barvách a proměnách
u níž se nikdo-kupodivu nepohoršuje
že je nahá
ale všichni kdož na to smysly čisté mají
se koří její kráse ve světle tvých paprsků
aby byli okouzleni.

Ty, které dáváš stáří
novou naději a chuť na život
aby se sytilo alespoň vůní
když už zuby vypadaly.

Ty, které nabíjíš
silou údy mužů
a naléváš prsy žen
aby si pak předávali tvůj žár.

Ty, které neustále svým teplem
přesvědčuješ matičku zem
k rozevření štědrého klínu
aby nám - stále hladovým
vydala plody.

Ty symbole bohatství
ty modlo pohanských kultů
jimž se člověk ve své beznaději
ubohosti a žalostné snaze něčemu věřit
klaněl.

Ty zářivá placko
kruci nepal tolik!!
Nechci se potit jak pářící děvka
jak dvířka od chlívka
abych nebyl jak špatně podlévaná pečeně
abych nemusel na rozpáleném písku
tancovat tanec střeleného derviše!

Ty klubko,
ty zlatý kráčející talíři
ty které nevíš co máš
ale zato to rozdáváš

jaká klika že neumíš číst tyto řádky
a ž e j s i t a d y !
05/78
Autor Rebelek, 28.11.2007
Přečteno 503x
Tipy 3
Poslední tipující: Pišák, Severka, JEIDY
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Moudré, zajímavé...

29.11.2007 00:42:00 | Pišák

Pěkné...jelikož funguji na sluneční baterky, tak je pro mě Slunce nesmírně důležité...;)...*

28.11.2007 18:51:00 | Severka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí