I.
Co je to za vůně?
Meloun,citron či ananas?
Ba ne,to Šalvěj oklamala nás.
Po těch ovocích voní
do sladkých jídel se hodí.
Koncem léta zakvete
pak ten poklad pro rok příští
do domu si odneste.
Na Šalvěji též moc chutná
každé maso pečené
postačí vám 5-6 lístků
pochutnání zaručené.
Na lék žádá spaření
vykloktat když bolí v krku
i angínu vyhání.
II.
Po Zmrzlých do polostínu
dáme květník s Bazalkou,
každému co jde do rýmu
drobnolistou či velkou,
nebo s lístky červenou.
Konečky si štípejme
pro zdravíčko i mlsouny
též pro různá zdobení
jídlu krásu dodáme.
Kořenité má aroma
výborně si pochutnáme.
Zimu se Šalvějí přečká
budou vedle sebe stát
mají se čím vychloubat.
Bazalku můžeme v dubnu
omladit a řízkovat
...ta druhá část se mi líbí o něco více , ale stejně je to pěkná Básenka a mi se moc líbí Jirka
30.04.2008 17:58:00 | kavec
Šalvěj, máta, divizna...
jak krásné a skromné v květu,
ovívány křídly včel
při jemném bzuku doprovodu
Poraď, ať je nepopletu
vyhledat kdybych je šel
a notoval si do pochodu:
Šalvěj, máta, divizna
každá z nich přec divy zná
***
Jiří s.
01.04.2008 21:23:00 | j.c.
Jů, připomělo mi to moji loňskou brigádku v jedné firmě pěstující bylinky, ještě do teď mi tenisky voní po meduňce...:)
29.03.2008 10:12:00 | prostě Zuzana
jůů kdybych já jen ejdla to maso:) takhle z těch bylinek můžu tak akorát vařit čaje...nebo arabskou rejži:))...to je můj experiment...dusí se právě v troubě tak snad to přežiju já i ona:))
27.03.2008 14:47:00 | Rozárenka
Jsi kouzelná zahradnice! Jej, to jsi mně nalákala! Mám zatím zasazenou jen petrželku a pažitku. A udělali jsem krásnou velkou skalku, musím ji nafotit a poslat fotky :-))
27.03.2008 09:03:00 | Levandule
... šalvěj vonná dneska letí,prý funguje na záněty,
máš-li "ňákou" sušenou ozdraví i duši tvou :-)
27.03.2008 01:00:00 | WAYWARD
Slunicko, jsi bajecna , citim tu vuni koreni prolinajici veprove maso....nebo kureci? To je jedno tak dobrou chut.Moc pekne.
27.03.2008 00:02:00 | carodejka