Lužnice - Stará řeka

Lužnice - Stará řeka

Anotace: Většina človíčků jezdí Novou řeku (Nežárku), my jsme se vypravili hledat klid do jiných končin... :o) A tohle je realita...

Sbalíš si loďák, jídlo, pití,
zvolna spustíš loď na vodu,
myšlenky necháš v rákosí a sítí,
vnímáš jen neskutečnou pohodu...

V meandrech a zátočinách
nedotčená zákoutí,
místy pravá divočina,
sehnout hlavu donutí

strom přes řeku povalený,
vydra hravě dovádí
u kořenů vyvrácených,
ozdobených kapradím.

Z břehů zlatý vratič září,
růžově kyprej rozkvétá
- vzácné kvítí se léčit snaží
zvířata, ba i člověka.

Proplouváš... řeka je tichá,
darem těch pár okamžiků
a najednou tě překvapivě vítá
zátoka plná stulíků.

A ještě jedno překvapení,
ledňáček mává na pozdrav,
no, spíš si myslí, diblík vyplašený
"co tady děláš, radši plav..."

A pak už třpytem oslnivým
Rožmberk náruč otvírá.
Tak chop se pádla, háčku lenošivý,
a zaber! Tvoje loď míří dál...
Autor Cecilka, 16.08.2005
Přečteno 480x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře

Vidím, že sis užívala... já tam jednou také byla a pěkně jsem se "cvakla".

19.02.2006 11:47:00 | Roko

Já tam byl, škoda že s takovým blbounem nejapným. Spali jsme pod širákem, žaludy mi padaly na hlavu, vůbec jsem se nevyspal. Všude samej volej, u jezů křížky.
Jó, copak voda...

26.01.2006 15:32:00 | Bajaja

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí