Poledne v polích

Poledne v polích

Anotace: Kdy je v krajině největší ticho...

Sbírka: Hmatání krajiny

...

V samotě prostřených polí
Jako pod prastarou klenbou chrámu
Podepřenou cípem smaragdového lesa
Obroubeného bělostnou krajkou bříz
Postávám s hledáčkem pozorného srdce
Na vlásečnici svého vlastního tepu

Kadidlo mlhy zastiňuje čas
Měřený na slunečních hodinách
Dávno neviděného taveného zlata
Když v tom se do mléčného oparu dne
Jako hrotitými okny gotické katedrály
Prodere paprsek chladného slunce
A udeří na hodiny: Je poledne

Do rozruchu v křovinách u cesty
Kde se sýkorky dlouze přou s vrabci
O poslední zrníčko rudého hlohu
Vpadne hlas poledního zvonu
Z vesnice pohřbené pod nejbližším svahem

A náhle tak palčivě víš
Jak veliké ještě dnes může být ticho
A kdy bývá v polích to největší:

Když utichnou polední zvony

...
Autor Amáta, 16.11.2009
Přečteno 353x
Tipy 21
Poslední tipující: PIPSQUEAK, Jana M., Holis, René Vulkán, enigman, Doradan, Kapka, mademoiselle secret, Psavec, Mbonita, ...
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Tohle je moje krevní skupina. Prožité dávno, připomenuté kořeny.

24.11.2009 16:55:00 | René Vulkán

bim...

18.11.2009 11:23:00 | enigman

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí