Velký parhelický oblouk

Velký parhelický oblouk

Anotace: podívejte se občas nad sebe

Zkuste se podívat jen tak někdy nad sebe,
zakloňte hlavu, až se vám závratí zatočí,
na nebi vás překvapí duhový oblouček,
jak něžné črty štětce mistra přírody.

Sluníčko si nenápadně zkouší pastelky,
když neprší a o duhu nikdo nestojí
doufá správně, že až tak vysoko k nebesům,
bez bázně nikdo z nás příliš často nehledí.

Opatrně si tvoří kombinace barev,
z již ověřeného spektrálního vzorníku
a co nejpříhodnější poloměr oblouku,
jímž potom duhu do kapek deště zakotví.

Snadno lze vše odbýt geometrií kružnice,
rozkladem paprsků daným zákony optiky,
romantická duše však vnímá nad oblaky,
připomínku naší existence výjimky.

Přeludná spojnice mezi Sluncem a Zemi,
skrze velký parhelický oblouk přes propast,
nad kterou chodíme bez obav hlavou dolů
jež zeje donekonečna všude kolem nás.
Autor casla, 17.01.2010
Přečteno 293x
Tipy 8
Poslední tipující: WAYWARD, Zasr. romantik, jedam, labuť, Bíša, Petbab
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...halové jevy za T

20.01.2010 18:20:00 | WAYWARD

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí