Stalaktit

Stalaktit

Anotace: úvaha o krápníku

Výhrůžně zaťatý hrot do lůna tmy,
nabroušený coby útočné dravčí kly,
Damoklův meč nad hlavami smrtelníků,
a maják tichého letu netopýrů.

Na příčném řezu shluk dávných letorostů,
nahraných jako na desce gramofonu,
v tom nezbadatelném prostoru podzemí,
obehrávaném jen vodními kapkami.

Osamělý v prostoru ční sám ze stropu,
vteřiny žádnou do něj nevryly stopu,
krystalovaný zkamenělými věky,
po které krápník vyplakal slz řeky.

Gravitačně protažená hornina,
koncentrovaná vápnitá sraženina,
povýšeně visící netečná hmota,
co nehybné kyvadlo věčného ticha.

Anorganicky zabarvený podvěsek,
věčností opovrhující výčnělek,
nad smrtelníky jen povýšený rampouch,
symbolicky dolů otočený palec.
Autor casla, 20.03.2010
Přečteno 325x
Tipy 10
Poslední tipující: Zasr. romantik, Radek.oslov.Šafárik, carodejka, ilona, CULIKATÁ
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Chtěl jsem dát jeden bod. Dal jsem dva za: "1 cm3 hmoty za 10 000 let" Tohle dát do básně bych se neodvážil! :o))

03.04.2010 23:30:00 | Zasr. romantik

Děkuji že jsem mohla s tebou nahlédnout do té krápníkové krásy.

27.03.2010 22:09:00 | carodejka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí