Vietor

Vietor

Anotace: Máte radi vietor?

Vietor
Na vrcholoch hôr sa strhol víchor
a potom zletel do údolia.
Vyčíňal tam ako mocný obor
a celá hora zastonala.

Preletel ponad pusté pláne,
ponad rieky,ponad stráne
v lese zvíril suché lístie
a primiesol jesenné dni hmlisté.

A potom rýchlo odňal hore vôľu
vzal do svojej moci hoľu.
A ešte i postonával zúfalo,
hral sa,že ho to dojalo.

Aj steblá tvári sa sklonili nízko
po tom,ako nahlas hvízdol
a na oblohe ako tiene
zbiehali sa mraky olovené.

Z temravej oblohy,
tej stašnej mátohy,
spustil sa dášť.
Vietor,teraz sa pohráš!

A vietor vyčíňal,zmenil sa na víchricu,
vysoko na horách rozpútal fujavicu.
Oblaky zastreli mesiac i hviezdy,
i lesné zvieratá sa skryli od hrôzy.

No potom prišiel vietor zo západu.
Len raz zafúkal a vrátil hore vôľu.
Rozfúkal tie zlovestné tiene,
zmizli tie mračná olovené.

Obloha sa rozjasnila:prišlo ráno
a severák sa otočil k moru.
Nechal moc západu
a on pohladil morskú hladinu.
Autor Elyona, 19.06.2011
Přečteno 320x
Tipy 8
Poslední tipující: Pevya, Matsuyama Tatsuko-chan, EM EM, CULIKATÁ
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Miluju vítr :)
Krásná báseň, ST.

20.06.2011 19:14:00 | Matsuyama Tatsuko-chan

Líbí se mi to.ST.

20.06.2011 09:29:00 | EM EM

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí