Kapička rosy

Kapička rosy

Anotace: Báseň popisuje krátký život kapičky na louce.

Nad mladým dnem, či starou nocí
Na listu zeleném, teď zrodila se kapka rosy.
Průzračná slza ranního dechu,
Třpytí se nad loukou, nad kousky mechu,

Je perlou tohoto místa a této proměny,
Jak nejčistší křišťál Odráží se v našich očích,
A naše oči se odráží v ní.
Jako pohled do duše anděla,
Jako když člověk překrásně sní.

Pod něžnými doteky chladného vánku,
kapička rosy, se na lístku chvěje,
odráží světlo, a na svět se směje,

dá pít mravencům, broučkům i včelám,
krásnější věci, sám málokdo dělá.
Je lepší na světě jen malého zázraku,
Než podlehnout, chmurám, zlobě a přízrakům.

Když slunce prostoupí, mraky a stromy,
Dojde až ke kapce, tam mezi zvony,
Zlatavou září tělo jí protíná,
A v půli dne, kapička umírá…

Zítra však nad ránem,
Vrátí se mezi nás,
Čirá a třpytivá,
Tak jak ji každý z nás zná.
Autor svištící vítr, 21.03.2006
Přečteno 478x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí