Meteorológ

Meteorológ

        

 

 

                        METEOROLÓG 

 

 

 Povolanie náročné,

 sťaby veštec v počasí,

 nonstop služby, aj nočné,

 čo nás čaká, zahlási.

 

 Na stene mapy, tabule,

 zobrazená celá zem,

 rôzne krivky, machule,

 zaučiť sa príďže sem.

 

 Zahľadený v monitore,

 množstvo grafov, zvláštnych čiar,

 prietrž mračien v Somotore 

 nie je zvykom v skorú jar.

 

 Na východe ešte snehu,

 všetok sa však rýchlo topí,

 rieky sa chcú vyliať z brehu,

 po slnku niet ani stopy.

 

 Tatrami sa silný víchor 

 krížom- krážom preháňa,

 kto tam býva, pozrie nahor,

 s oblakmi sa naháňa.

 

 Od susedov skaza sveta,

 z Čiech sa blíži ľadovec,

 z rádia sa šíri veta,

 varuj všetkých, rozpovedz.

 

 Dnešná služba veru drina,

 prišla zmena v počasí,

 veľký frmol, žiadna psina,

 snáď sa rýchlo vyčasí.

 

 Volajú aj bežní ľudia,

 kladú zvláštne otázky,

 častý pocit, že sa nudia,

 či von si obuť botasky.

 

 Z času na čas zaváha,

 či im nemá vynadať,

 zvíťazí však rozvaha,

 lepšie je sa ovládať.

 

 V lete rôzne nástrahy,

 suchá, búrky, povodne,

 ihneď vydať výstrahy,

 čím skôr, rýchlo, závodne.

 

 V zime husté sneženie,

 záveje a jazyky,

 ľudí domov poženie,

 predpovedá mrazíky.

 

 Osožná je táto práca,

 zabraňuje mnohým škodám, 

 biedna za ňu býva pláva,

 málo úcty k vzácnym radám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor Peter35, 16.01.2021
Přečteno 130x
Tipy 5
Poslední tipující: Emily Říhová, Vivien, šerý
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Meteolidské níže z varovných směrů. Však my hlavy vysoko v atmosfeře a zhýčkanou krční páteř, nám dolů rozum neohne.

16.01.2021 17:09:07 | šerý

Krásne si to pomenovala.

23.01.2021 07:00:01 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí