Dážď

Dážď

 

 

 

                      DÁŽĎ 

 

 

 Tmavé mračná na oblohe 

 vietor rýchlo preháňa,

 v temnosmutnej polohe 

 depresia ťa naháňa.

 

 Vonku clivo, sychravo, 

 pod psa veru nálada,

 v duši ťažko, boľavo, 

 ukončená paráda.

 

 Hoci pravé poludnie, 

 lampu v izbe zapínaš, 

 vonku nejdeš, veru nie, 

 s knihou v ruke usínaš.

 

 Potrápi ťa nízky tlak, 

 z neho hlava boľavá, 

 v ušiach tvojich píska vlak, 

 neprichádza úľava.

 

 Dážď už klope na oblok 

 v pravidelnom stálom takte, 

 opantá ťa hrôzou blok, 

 od zimy si šúchaš lakte.

 

 V kozube si zakúriš, 

 v izbe zrazu útulne, 

 atmosférou ohúriš 

 dievča svoje prítulné.

 

 Preč je clivá nálada, 

 domácemu do tanca,

 život zrazu balada

 pohlcuje vzdelanca.

 

 Chmúrny čas viac nevadí,

 na ústupe clivota,

 smiech cez slzy zavadí,

 úsmev v tvári novota.

 

 Treba dažďa po suchu, 

 osvieženia prírody, 

 signál hlásil poruchu, 

 vysychanie úrody.

 

 Vôkol krásne zelenie 

 tráva, stromy, kvetena, 

 neskrývané nadšenie, 

 dážď sťa voda svätená.

 

 Nadýchnuť sa zhlboka 

 pľúcam vnáša pôžitok, 

 voda v jarku hlboká 

 horičke na úžitok.

 

 Po daždi sa vyčasí, 

 pár dní opäť na suchu, 

 hlásili nám v počasí 

 osvieženie vo vzduchu.

 

 

 

Autor Peter35, 28.08.2021
Přečteno 146x
Tipy 4
Poslední tipující: šerý, Frr, mkinka
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Krásná báseň o dešti.

28.08.2021 08:48:19 | mkinka

Ďakujem srdečne, práve nastupuje takéto typické premenlivé jesenné počasie.

29.08.2021 06:18:41 | Peter35

Ráda jsem se u Tebe zastavila a znovu si četla. Krásný sobotní den.

04.09.2021 06:27:33 | mkinka

Ďakujem veľmi pekne za milé slovíčka, potešila si ma, aj tebe krásny slnečný víkend.

04.09.2021 07:35:21 | Peter35

Také vše dobré přeji z Polabí.

04.09.2021 08:11:33 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí