Planéta

Planéta

 

 

 

                     PLANÉTA

 

 

 Narodil sa ľudský tvor 

 tu na našu planétu, 

 príliš malý zemský dvor 

 pozemského výletu.

 

 Je tu všetko potrebné 

 na prežitie človeka, 

 mierne pásmo podnebné 

 od dávnych čias praveka.

 

 Slnko, voda, svieži vzduch, 

 požiadavky splnené, 

 prežiť môže ľudský druh, 

 pokolenie chránené.

 

 Zvierat a aj rastlín ríša 

 domov svoj má na Zemi, 

 živým tvorom vhodná skrýša 

 práve v tomto území.

 

 Zem dostal len do správy, 

 by ju mohol zveľadiť, 

 sľub, že nič zlé nespraví, 

 nutnosť chrasty zahladiť.

 

 Rozum daný do vienka, 

 ako ho však použiť, 

 pripomenie spomienka, 

 dá sa totiž zneužiť.

 

 Neplytváme suroviny, 

 vážime si každú piaď, 

 prestať páchať voloviny, 

 na záujem Zeme hľaď.

 

 Zem má právo ochrany 

 pred zhýralým konaním, 

 svoj záujem obrany 

 prirodzeným poslaním.

 

 Odkiaľ berie človek právo 

 plieniť všetko, drancovať, 

 tváriac sa jak mocný čávo, 

 zlom celú Zem lomcovať.

 

 Badať vážne náznaky, 

 že planéta nie v poriadku, 

 ochorenia príznaky 

 veštia temnú vyhliadku.

 

 Zanechať Zem v dobrom stave 

 generácii následnej, 

 skrsne ľuďom v prázdnej hlave 

 vo chvíli celkom poslednej.

 

 Hlúpy človek neráta 

 so silou Zeme ohromnou, 

 s ľudstvom hneď sa poráta 

 v bojí krátkom, nerovnom.

Autor Peter35, 21.07.2022
Přečteno 132x
Tipy 10
Poslední tipující: Emily Říhová, mkinka, Sonador, CULIKATÁ, Vivien, Psavec, Frr
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Jeminkote, co se mi to objevilo za větu, teď na to koukám jako jelen:-). Omlouvám se, to tam být nemělo:-D

22.07.2022 14:11:26 | CULIKATÁ

Když si člověk s mozkem v hlavě


Když se zamyslím nad tím, co vše se s planetou děje, kam až někteří jsou schopní zajít, jak se země věčně otřásá, co se do vzduchu vše vypouští a td. a td. moc dobře to do budoucna tedy nevypadá...:-(

22.07.2022 08:44:39 | CULIKATÁ

Máš pravdu, najsmutnejšie je, že to všetko vieme a nedokážeme zvrátiť naše správanie, človek je tvor inteligentný a zároveň tak neuveriteľne hlúpy, že zničí sám seba...

03.08.2022 14:15:56 | Peter35

ten závěr!*
... a nejdivnější je, že nám nějak nedochází, že přirozeně pak nemůže být dobře ani nám a divíme se, že jsme nemocní...

22.07.2022 08:43:35 | Sonador

Presne ako píšeš, bodaj by sa čo najviac ľudí vedelo na problém pozrieť racionálnym spôsobom...

03.08.2022 14:14:02 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí