Roční období

Roční období

 

Roční období

 

Žijeme v zemi

čtyř ročních období,

každé svým kouzlem

svojí část ozdobí.

 

Jaro je táhlo

blízkého sluníčka,

očička otevře

kdejaká včelička.

 

První skalnička,

zelená travička,

rozkvetlá kočička

i jarní kytička.

 

Přiletí ptáčci,

ohlásí návrat,

budou se hlásit

každý den nahlas.

 

Pak se to překulí

v teple měsíce,

to naše sluníčko

hřeje tu nejvíce.

 

Voda se vyhřeje,

dá se i koupat,

kdo vodu nemá rád,

může se toulat.

 

Toulat se po krásách

tady té zemi,

nebo letět k moři

tam za plážemi.

 

Koštovat ovoce,

které nám dozrálo,

či dělat kečup,

když rajče uzrálo. 

 

Toto vše ukončí

hřibová sezona,

ohlásí návrat

podzimního démona.

 

Někdy to vezme

opravdu zhurta,

chce převzít vládu

hned a za chmurná.

 

To pak je podzim

deštivý, hnusný,

začátek zimy

opravdu hustý.

 

Není, když podzim

pomalu zhasíná,

paletou barev

sluníčko vystřídá.

 

Pak se už lyžaři

těší se na zimu,

až jim na vleky

nahodí peřinu.

 

Napadne na hory

a taky do nížin,

pak jenom prohlásím,

k vánocům se přiblížím.

 

Zas je tu nový rok,

už chodí tři králi,

potom už hromnice

opět jsme vyhráli.

 

Tak to tu chodí

čtyřikrát do roka,

každému z toho musí

něco padnout do oka.

 

 

Autor Marťas9, 05.04.2023
Přečteno 169x
Tipy 9
Poslední tipující: mkinka, Stanislav32, Psavec, paradoxy, Fialový metal
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

ST.

05.04.2023 18:31:32 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí