Sonet z dob, kdy ještě nesněžilo (a samet byl nedostatkovým zbožím)

Sonet z dob, kdy ještě nesněžilo (a samet byl nedostatkovým zbožím)

Vítr se v rudý oděl šat
A dlouhý závoj za ním vlál
V dechu se plíží bílý král
Mrazná noc slunci dala mat

Ryzím se cesty zlatem dláždí
Praskají tepny, sychne krev
Strouhami nářků, v nich tichý hněv
Až za světlem se nashromáždí

V korunách králů víska oheň, pianista
Jenž každou výhru vítá odletem
Snad smutno mu, když všechno dříme

Šedé a zlaté pomeranče dozajista
V žáru dál vlají za létem
Tak pojď už přeci, uhoříme
Autor Acortai, 26.11.2023
Přečteno 82x
Tipy 19
Poslední tipující: Loveless, cappuccinogirl, Psavec, šerý, Kubíno, RadekČ, o3_gambit, Marlene0621, mkinka, Kan, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Připomíná mi to trilogii Zimní noci.. hezký.

13.01.2024 21:00:45 | Loveless

Nádherná surovost a syrovost. Tohle mám rád.

13.01.2024 20:15:40 | Václav

Myslím si, že se báseň povedla. :-))

26.11.2023 22:43:39 | Kan

Díky :)

27.11.2023 09:36:33 | Acortai

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí