Na břehu Jizery

Na břehu Jizery

Anotace: Regionální báseň o řece Jizeře

Sbírka: Volání domova

Ty Jizero tajemná
zas sedím na břehu tvém
ve stínu mlčenlivých stromů
s nimiž jen vítr rozmlouvá
ve dnech májových
ač chladná voda k osvěžení zve
ranní paprsky se v ní rozpouští

Ach Jizero zrádná
na břehu tvém
s Tebou se klidně ožením
když se ti do hlubokých očí podívám
ztrácím hlas
jako když andělíčky polykám
místo kapely nám hrdličky budou pět
a vítr ten skvělý řečník nás oddá

Jizero kdesi v mateřských horách
začal tvůj zrod
odkud na své pouti
míjíš města, louky a lesy
teprve k večeru, když slunce zapadá
lovíš že dna ohnivé rubíny
až rudě zbarví se hladina
ač nejsi mojí rodnou řekou
přesto na břehu tvém
mohu navěky spát
Autor Petr27, 17.05.2024
Přečteno 48x
Tipy 8
Poslední tipující: Pacik, Emily Říhová, Psavec, mkinka, Lesní žínka
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí