Salome

Salome

Dnes kdesi, kedy, kde?
Tancuje Salome.
Vždy inde tancuje,
sukienky zhadzuje.

Ples? Kdeže!
Zem - lože - javisko na stole.
Dym, fľaše, poháre...
smrad krčmy, pivárne.

Hosť - žobrač, spodina.
Program sa začína.
Smiech, výkrik, hrkálky,
volanie do diaľky.

Šíp luku. Tetivy.
Prút vŕby prehnutý.
Pŕs rytmus dráždivý,
zadýchaný, ťaživý.

Pohyb nôh ako laň.
Tlieskanie dlaň o dlaň.
Strom lístia zbavený
trasie sa vo chvení.

Jar, letné sparné dni
v júlovom poludní.
Kvet, kúkoľ, vlčí mak
noc, vášeň, oheň, vták.

Blč iskra, páľava
jak plameň ihravá.
Bi zmysly, vzrušuj, straš,
rozbujni samopaš.

Krik, stony ľúbosti
v rozkoši spitosti.
Pi kriky bezzubé
chrastavé, boľavé.

Ó, božská Salome
ruža zlomená v stvole.
Dav hrmí aplauz
bozká zem, dych jej úst.

Tíš, radosť doznela
žobrač je veselá.
Z rias slza skanie jej
Salome osamelej.

O smäde, o hlade
tancuje kde- kade.
Posvätná Salome
spodine sa daruje.

Je jedna z nich.
Tisícich.
S nimi sa raduje.


Anna Vodičková
Autor annav, 28.07.2018
Přečteno 495x
Tipy 4
Poslední tipující: Jort, básněnka, Kapka
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Salome je i sobě nebezpečná, ač tančí je i tečna...

29.07.2018 07:53:43 | básněnka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí