Podoba měsíce

Podoba měsíce

Anotace: Proměny měsíce a nočního nebe

Sbírka: Jitřenka v medu

Měsíc, jak srst hranostaje
bez dámy
vypoulil svá bělma
do temného kraje
v jejíchž jasu utonuly
vrcholky hor
luna píše bílou křídou milostná vyznání
po černé tabuli
ale k ránu jí rosa setře do čista

Venkovská noc
usedá blízko spících domků
jakoby chtěla ohřát
ztuhlé prsty u krbu
nebe, jak starý mouřenín,
na němž se hvězdy vzpomínek
lehce třpytí
nesmí však vstoupit
za železná vrátka
tam je naše zahrada
a jasně ozářený dům
čerstvě lunou natřený

Obloha, jak pomoučený vál
vykrajuje hvězdy
z těsta tmy
úsměvy dívek v měsíci
se odráží na zem
jejich obličeje byly
vzňaté roje jisker
jež spalovaly
náklonností ke mne
bledá skráň Adonise
z výšin zahořela krásou
jako troud
ještě po západu měsíce
cítím prázdnotu
nočního spáleniště
pod nímž doutná nový den
Autor Petr27, 13.08.2022
Přečteno 216x
Tipy 8
Poslední tipující: CULIKATÁ, mkinka, vůně mraků, Frr
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

co když je měsíc obří loď kterou sem dotáhli oni:)ne sranda ,celkem dobrej text , jsem dnes asi na něco podobnýho naladěná

13.08.2022 16:15:22 | xoxoxo

díky za pozitibní koment :) a za zajímavé poetické vidění měsíce :)

13.08.2022 17:24:53 | Petr27

Touha jménem Adonis

Začíná na konci a končí na začátku

13.08.2022 11:53:27 | vůně mraků

:))

13.08.2022 12:57:12 | Petr27

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí