Hon na vlky

Hon na vlky

Anotace: Básně obvykle nepíši, ale nemohla jsem si pomoci...

Za svitu měsíce,
na louce honí se,
hrají si a bavíc se,
dvě vlčata střeštěné.

Smečka jen přihlíží a
jazyk vyplázlí,
oči zářící,
srdce milující,
v lese spokojeně žijící.

Ráno přichází a s ním i cizí pach.
Člověk.
Lesem běží a rámusí.

Nebezpečí!
Vstávej!
Musíme jít!

Štěňata malinká,
se strachem velikým,
běžící ve smečce,
smrt tušící.

Vždyť jsou jim tři měsíce,
stačit nemohou přece,
co to po nich chcete?

Sil rychle jim ubývá
a matka zoufalá,
do tlamy jedno popadá,
dvě tlamy však nemá.

Otec daleko vepředu
a smečka s ním,
jak tenhle problém jen vyřeší?

Na konci sil štěně upadá,
na tlapky se nezvedá.
Matka naposled na něj se podívá
a se smutkem větším než ten lidský,
pádí dál.

Vlčátko třese se,
matku volá,
ta však neodpovídá.
Někdo však ho uslyší
a puška vystřelí.
Malé vlčátko,
samotné a ve velkých bolestech umírající,
naposledy se nadechlo.

Lovci ho přeskočí,
nebo po něm rovnou dupají
a matku se smečkou hledají,
ti však ukrytí,
lovce přeběhnout nechají.

Tentokrát unikli,
ale příště by nemuseli,
už takhle někoho ztratili.

Půlnoc zvolna přichází,
matka nad mrtvím potomkem bdící
a na měsíc vyjící,
se v žalu utápí.
Autor Irigrein, 05.06.2008
Přečteno 354x
Tipy 11
Poslední tipující: Anjesis, ilona, susana načeva, Miroslav Možný, 6thSun, Tezia Raven, rry-cussete, mononoke
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

smutný... miluju vlky, v íc než jakékoli jiná zvířata, a tohle byla bohužel holá pravda....:(:(:'-(

06.06.2008 11:05:00 | Tezia Raven

Hele....skloňování a přechodníky....když máš takhle zásadní hrubky v próze, tak se to dá nějak přežít, přinejhorším si to člověk vduchu opraví a čte dál, ale v básni je to už velikej problém... jnak téma zajímavé, obrazy hezké, ale ty hrubky ve verších jsou na mě trochu moc...

05.06.2008 23:22:00 | Dermgen

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí