Pták

Pták

Anotace: Vzpomínka

Již letí pták, tam k novému městu,
a klidný se zdá jeho let.
A přece má jen tu jedinou cestu,
aby pozměnil celý svět.

Křídla jeho jsou pokryta kovem,
byť by měl, tak necítí strach.
není dravec a neživí se lovem,
a přesto se z něj stane vrah.

Roste u vody
pár betonových květů,
v nich spousta brouků vegetí,
přímo národy
z několika světů
jsou skryty v daném okvětí.

Louka vstává do slunného rána
a z vlčích máků voní pyl,
ta vůně bude ohněm rozmetána,
aby z ní snad vánek nezbyl.

Již vidí v dálce ty dva šedé pruty,
z kterých se stane brzy vích.*
A pták se blíží pevně rozhodnutý,
byť by měl plakat - v tváři smích!

Roste u vody
pár betonových květů
v nich spousta brouků vegetí
Přímo národy
z několika světů
jsou skryty v daném okvětí

Hlava vráží do okvětních listů.
Květ se otřásl, uvad pak.
Vyplnil se plán cizích teroristů,
byť mrtvý zůstal i ten pták.

Že za ním letěl druhý, dnes víme,
jenž stejně jako první vzplál
A budou další? To již netušíme.
Nikdo neví co přijde dál!

*vích=pochodeň
Autor Antiseifert, 03.10.2005
Přečteno 291x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Záměr a poetická přirovnání jsou dobrá, ale prosím Tě, mohl by jsi editovat ten "pil"? On tam myslím nikdo nepil, ale jednalo se o pylová zrnka.
Dál - nějak se mi zdá, že kulhá rytmus rýmovaných dvojic veršů. Nejsem v tom však vzdělán, nemusíš na mne dát.

05.10.2005 18:43:00 | Hary_nš

Pro tuto chvíli došla mi slova, kterými bych mohla vyjádřit, co ve mne tvá báseň vyvolala. Mohu jen říci, že pro mne je dokonalá, ačkoli až tak moc smutná...

04.10.2005 09:09:00 | Erybeth

Ta je dobrá, zejména pro ta přirovnání.Máš u mě bodíky -tentokrát.PS.Netřeba vysvětlovat, co je vích, ono spíš než pochodeň je to hořící otep slámy...

03.10.2005 20:44:00 | Branwen1

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí