Šedá píseň

Šedá píseň

Anotace: Báseň o lidech, zklamání, důvěře a zkrátka životě

Pod šedým oparem, jen nastraž své uši,
muž bez srdce zpívá píseň svou žalostnou
volá o pomoc, však marně, všichni jsou hluší,
skryt před smysly života mlhou nelítostnou.
.
Však ty ho slyšíš, když napínáš sluch,
opatrně, jen si nezahrávej, s tím kdo srdce ztratil
nebo jsi snad ochotna, splatit jeho dluh,
přestože on se od tebe nejedinkrát odvrátil?
.
Podáš mu ruku a stáhne tě celou
do světa pod svým šedivým oparem,
čímž vlastně staneš se jakousi paralelou,
ačkoliv téměř zemřelá, jeho života lektvarem.
.
Vytáhne z tebe všechno, cos dosud měla,
jde mu jen o něj, tebe krutě podkosí,
ashodí na dno, copak, náhles' oněměla?
Věř, v dnešní doby už city se nenosí.
.
Dnes již každý nosí masku, ty jediná jsi nahá,
žijí podle scénáře, jenž mění každých pár měsíců
uvěříš a podáš ruku, hned po rameni sahá
a muž v šedém oparu je jeden z těch tisíců.
.
Neporoučím, jen ti daruji důležitou radu,
spoléhej se na sebe, nevěř tónům té písně,
ten muž ti přinese jen příliš zbytečných pádů,
jeho láskyplná slova jsou jen lež, vyvolané z tísně.
.
---
.
Tys hloupá byla a nevěřila, teď marně slzy roníš,
na mé rady nedbala jsi, můžeš si za to sama.
Teď ke květům kopretiny již si nepřivoníš,
když v šedé mlze, zvadla jsi ty, zvadla i květina.
.
Srdce tvé zlomil znovu, muž s tou hloupou maskou
po tvém ladném, bledém těle, na vrchol vyšplhal
a pak tě nechal dolů spadnout, oslepenou láskou,
kterou ti jednou provždy šedivý opar vzal.
.
Smutné, že ses proměnila v přežívající dámu
a zpíváš novou píseň, jenž nikdo neslyší,
já tě miloval a tys dala přednost jemu,
je však pozdě, a tak ještě jednou nastraž uši.
.
Žádám tě mým posledním slovům naslouchej,
já teď půjdu a všem naivním budu našeptávat,
ať na slova tvá nedbají, jen si tu děvče smutně pěj,
hloupá jsi byla, teď ti zbývá jen jiné hloupé očekávat.

Autor NikaRoovy, 01.07.2013
Přečteno 369x
Tipy 1
Poslední tipující: Robin Marnolli
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Líbí se mi téměř až baladická skladba verše.

02.07.2013 06:26:37 | Robin Marnolli

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí