Poušť

Poušť

Anotace: ...

Bez života krajina,
jen po dunách tu vítr pluje,
ta jednotvárná pustina,
kde písek stromy nahrazuje,
kde nikdy nezněl ptačí zpěv,
kde o vodě lze jenom snít,
kde není láska, není hněv,
kde není co dobrého vzít.
Nic než rozpálená zem,
na níž zlaté slunce sálá
stále více každým dnem.
Ta zem jako by se bála.
Vždyť ráno, večer ostrý jas,
a nelítostné poledne,
kdy slunce kruté zas a zas
svým žárem všechno sežehne.

 

Nyní postava tu stojí
na písečné horké pláni,
bolest a strach v tváři svojí,
poutnickou hůl ve své dlani.
Zde stojí, hrdlo vyprahlé,
neví kde a neví kam,
zrak kolem bloudí zoufale,
jen poušť však vidí, je tu sám.
Žádná voda, potrava,
on však chtěl by ještě žít,
tak za sluncem se vydává,
vždyť není za čím jiným jít.
Jak plameny však je ta zář,
to slunce vybíjí si zlost.
A poutník, v žhavém písku tvář,
volá, prosí o milost.

 

Náhle mizí slunce žár,
už žádná sálající zem,
ale tráva, stromů pár,
oáza, jež není snem.
Šepot vody:"Pojď, pij hned,
napij se mne i tisíckrát."
A poutník sotva svlaží ret,
už nežízní, už nemá hlad.
Pak večer napojen a syt,
když spánku téměř podléhá,
v srdci pokoj, v duši klid,
do stínu šťasten uléhá.
A jistě ví jen jediné,
když kolem zří tu krásu:
zde zůstane, zde spočine
až do nejdelších časů.

Autor Eriadar, 07.01.2016
Přečteno 278x
Tipy 2
Poslední tipující: mauvais-ange
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Poutník je časté téma tvých básní, že? Poutník ... jen zjistit kam to jde. Jen zjistit jaký je a co má za sebou. Poutník ...

07.01.2016 18:56:15 | ElaJah

Připadá mi lepší, když v básni vystupuje poutník než já :) v dalších básních ho už myslím nemám.

07.01.2016 19:12:54 | Eriadar

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí