Klaun

Klaun

Anotace: Omlouvám se, vlastně to není až tak báseň, jako spíš životopis v metaforách. Rým tam naznačený je, ale to je asi vše, čím to s tímhle útvarem souvisí. Takže spíš obsahově doufám, že někdo mou práci ocení a třeba si z ní něco vezme. :)

KLAUN:
Každý z nás – a věřte tomu, kdo jak chcete,
má od narození danou roli svou.
Tak jako květina, sama neví jak, přesto kvete,
tak někdo z nás je králem, jiný artistou.

Rolí je mnoho, je zřejmé, že nikdo z nás neví kolik.
S každým jedním může objevit se nová.
Mou rolí je klaun, v optimistovi skrytý melancholik.
Kdo nepochopil, ať čte dál moje slova.

S HLAVOU VE LVÍ TLAMĚ:
Čím nebezpečnější je výzva, tím více blázna láká.
Život je lev, zkrotím - li ho, potom obdiv sklidím.
Ne málokdy se nade mnou po porážce se lvem smráká.
Nevzdám se však. Ne on, to já, klaun, svůj osud řídím!

NA JEDNOKOLCE:
Balancuji na podivném kole, jeden špatný pohyb, pak všem k smíchu budu.
A já těch kroků dělám víc a víc.
Jenže… Nechybovat znamenalo by pro mé obecenstvo nudu.
Přeci baví se mými pády. Tak jim vyjdu vstříc.

Někdo polituje klaunův pád. Mým úkolem je říci: „To nic není.“
Usmát se, vstát a znovu začít předem prohraný boj.
„Můj život, tak jako každého z vás, je o padání.
A já s radostí budu padat pro vaše pobavení, pro váš smíchu roj.“

Neboť dokážete – li se smát mým kotrmelcům, zraněním a nezdarům,
plním svou roli dobře. A to je mi nejlepší odměnou.
Nedělám tuto práci kvůli dnešním korunám, či jako klauni kdysi, tolarům.
Stačí když váš potlesk, ne – li míň, váš smích, mi bude odměnou.

OBECENSTVO:
Jistě, tak jako každý cirkusák potřebuji diváky, jaký by jinak můj smysl byl?
Raduji se z cizích radostí. Vaše radost je radost má.
Ne však tisíce, či stovky párů očí, stačí jeden, dva, co ale i stovky mil
budou schopni se pro mé vystoupení dlouhou cestu dát.

ÚSMĚV:
Úsměv klaunů vidí všichni, ne mnozí si však uvědomí, že jedná se o barvy jen.
Usmívám se ať stoupám či padám.
Můj výraz tváře je ovšem skutečný, vím totiž, že tenhle život je vlastně můj sen.
Někdo z vás snad pochopí mé myšlení, hádám.

Balancovat na hranici štěstí, bojovat se životem, ne za mě! Za svět kolem sebe!
To je mým životním cílem! A čím více padám, tím více se mu blížím...
Mě nezáleží na mě samém, vím, že jen za štěstí jiných dostanu se jednou do nebe.
Proto doufám, že těm nejsmutnějším z vás jednou já, klaun, cestu zkřížím.
Autor Shani95, 19.03.2015
Přečteno 596x
Tipy 1
Poslední tipující: Jeněcovevzduchukrásného
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí