Cesta se otevírá

Cesta se otevírá

Anotace: Báseň o cestách, kterými se vydáváme, a ve které jsem porušil všechny pravidla

Sbírka: Nevšední status

Před každým z nás se cesta otevírá

když na cestu tě postaví a popřejou ti na zdraví k tvým prvním narozeninám.

Tou cestou potkáš spoustu poutníků

pár bláznů, pár básníků

co pevně věří

že cesta vede ven z každých dveří



Na každé cestě tě něco čeká

jeden co se směje a druhý co heká, stačí když jdeš s někým a jeho srdce tě hřeje.

Cesty jsou různě dlouhé

ze všech cest zbydou vzpomínky pouhé

zda dobré či lepší

ber to prostě se vším, neboť život se neptá, prostě tě potká a jdeš a pak už neutečeš



Každá cesta má překážky své

někdy je to rozvodněná řeka, jindy kráska co na tebe čeká, až jí život změníš.

Cesty jsou různé

jednou tráva, jednou bahno

někdy potká tě kráva, jindy šlápneš na hovno

a né vždy to smůlu přináší



Jednou už nemůžeš, po druhé lehce jdeš jak duch

jednou louka voní, následuje po ní mrtvolný puch, žádná cesta není stejná.

Co jednou prošel jsi, to už se nevrátí

jednou jsme chudí, jednou bohatí

ber cesty tak jak k nim přicházíš

ony se kvůli tobě nerozestoupí, jít jimi musíš



Vždy když myslíš, že už nemůžeš

tak můžeš ještě třikrát, když padáš, tak nauč se vstát.

Není hrdina ten kdo padl a prosil jen

kdo vstane - pouze ten

kdo zkouší to dál je za snahu odměněn

a časem je z něho král



Někdy tě zasype sníh a někdy prší či leje

ale srdce tě hřeje, když tě někdo za ruce drží.

Nauč se po cestách svých

nechodit jen samotný

vždy, když jedete v davu, nemáte jen jednu hlavu

když tě někdo hladí, tak tebe to svádí...nikdy se nevzdávat



Každá cesta někde končí

je hloupý ten, kdo se loučí, aniž by došel ke svému cíli, k smrti se přece nepílí.

Každá cesta má svůj cíl

hloupý, kdo to ještě nepochopil

nikdy nejdeě věčně v blátě

ani nekoupeš se ve zlatě



Cesty se mění

a co je tvé jmění, posuď sám, ty cestování jsi pán.

Ty určuješ kde zahneš

ty určuješ směr

když někdo nabízí, tak vždycky ber

co ti život dal, hloupý, kdo se jen bál a také ten, co jen na místě stál



Nejhloupější je však ten

jenž si myslí, že do cíle dorazí samoten.

Kdo sám chce cestou jít

ten musí nutně prohloupit, neboť sám nejde nikdo

I když tě tvá matka na cestu vypustí, stále po očku kouká

není přece hloupá a tvůj otec bije každého, co žije jen proto, aby tě říz



Tví přátelé přece s tebou chodí

tví andělé, i když někdy bloudí tak vždy za tmy ti posvítí.

Jdi vždy

i když sílu nebudeš mít,

pomalu nebo rychle je jedno, vždyť život je bichle

a na konci se stejně všichni sejdem...ať dnes nebo za tejden
Autor osztravak30, 17.07.2016
Přečteno 476x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí