Pověst

Pověst

V pilíři Karlova mostu u sochy Bruncvíka,
tajně byl zazděn meč, co nám už nic neříká.
Znám jednu krátkou pověst, takto je líčená:
až bude země česká nejvíce sklíčená,
sejde se mocné vojsko pod horou Blaníkem.
Bruncvík, ten bude chybět. Však před jeho pomníkem,
zakopne bílý kůň knížete Václava.
Každý z nás asi tuší, to často se nestává,
v tom místě se však zjeví meč výše zmíněný.
Ten Václav vezme za svůj a pak v boji raněný,
vyřkne tu větu známou s tím mečem nad hlavou.
Meč pak vykoná své hromadnou popravou,
nepřítel země české bude tak poražen.
Vzkvétat pak bude toto království krásných žen.

Jedno mě ale děsí, jak řekl Cimrman,
už se nám přece stalo, že nepřítel z pěti stran,
na obrněných koních vnikl nám do kraje.
Blaník však tehdy mlčel, odpověď nemaje,
hvězda nám potom vládla mnoho let nad hradem.
Může být ještě hůř? Snad. Až zemi rozkradem.
Pak zbývá už jen málo. Jímá mě panika,
co když už někdo vykrad zbrojnici Blaníka?

Autor praetorian, 18.11.2020
Přečteno 140x
Tipy 15
Poslední tipující: Miskitka, OpilyJohn, ccigg, Emily Říhová, Marten, šerý, Frr, Psavec, Now, ARNOKULT, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...poslechnu si od Cimrmana raděj Blaník, jak to s tím Blaníkem je...;-))

22.11.2020 16:23:25 | Marten

Nejlepší je ten závěr.

18.11.2020 07:59:55 | ARNOKULT

je to hodně starý plný blbejch rýmů, ale už nevím, co sem vkládat.

18.11.2020 08:14:32 | praetorian

Nač ten pesimismus?
Vás rozhodně nikdo nevykrade.
A v plné zbroji vždy připraven. :)

18.11.2020 09:19:11 | Now

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí