Ekológia

Ekológia

 

 

 

                       EKOLÓGIA

 

 

 Schádzajú sa vedci sveta 

 na konferencii globálnej,

 kriticky znie každá veta 

 na úrovni lokálnej.

 

 Darmo múdro hovoria,

 presadzujú nutnosť zmien,

 temný hlas zo zámoria 

 prská na nich horký blen.

 

 Hlas len čisto poradný,

 právomoci nulové,

 sťa byrokrat úradný 

 vedie reči jalové.

 

 Zrýchľuje sa zmena klímy,

 topiace sa ľadovce,

 kruté letá, slabé zimy,

 hlúpe ľudstvo sťa ovce.

 

 Mnohé miesta planéty 

 čoskoro bez života,

 sťa po páde kométy, 

 smútok, prázdno, clivota.

 

 Oligarchia aktívna 

 spúšťa kampaň masívnu,

 škodná činnosť protivná 

 hubí ríšu naivnú.

 

 Víťazí moc peňazí 

 i záujmov vplyvných duší,

 rovnováhu pokazí,

 zlý výsledok vedec tuší.

 

 Darmo nahlas vystríha,

 čoby hrach na stenu hádzal,

 vidinou, že nestíha 

 optimizmus rýchlo strácal.

 

 Trpí zver aj rastliny,

 migrujú preč masovo,

 spoločnosť vraj bez viny 

 stvára chyby nanovo.

 

 Pochlebuje elitám,

 hoc na to niet dôvodu,

 vyplieneným korytám,

 oči pre plač z podvodu.

 

 Hurikány, tornáda 

 pustošia dnes celý svet,

 akákoľvek porada 

 neprináša mienok stret.

 

 Čoraz väčšie extrémy 

 škody iba násobia,

 len rázne kroky bez trémy 

 k východisku pôsobia.

 

 

 

Autor Peter35, 10.07.2021
Přečteno 131x
Tipy 9
Poslední tipující: el sereno, Iva Husárková, Vivien, Marten, Frr, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Člověk. Globalizace. Oligarchie. Jistě.
Následky - tragédie, jsme každodenními svědky. Ovšem mám za to, že se to přeceňuje a odvádí od podstaty. I samotný Vesmír má svá pravidla. Věda stále více a rychleji odkrývá. Je to téma k diskusi. Dobře zvolils.

10.07.2021 21:20:21 | Vivien

Ďakujem pekne za milý komentár, je to smutná a vážna téma hodná našej pozornosti.

12.07.2021 06:20:26 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí