Príbytok

Príbytok

 

 

 

                       PRÍBYTOK 

 

 

 Stačí malý skromný kútik, 

 kam smieš sa večer utiekať, 

 jednoduchý, čistý bytík, 

 nač v haciendách sa pretekať.

 

 Udržiavať v dobrom stave, 

 vkusnom, čistom, útulnom, 

 starostlivosť mať vždy v hlave, 

 žiť v obydlí prítulnom.

 

 Jednoduchý nábytok, 

 rozvešané obrazy, 

 smiechu vnútri prebytok, 

 vzťahy nič nám nekazí.

 

 Hlavne mocný príval lásky 

 vyžaruje z príbytku, 

 nepribudne ani vrásky, 

 súdržnosti prebytku.

 

 Nažívanie v súzvuku 

 bez hádok a bez sporov, 

 ani náznak pazvuku 

 jedinečných výtvorov.

 

 Miesto, kam sa večer tešíš 

 po dni tak veľmi náročnom, 

 privítanie vnútri tušíš 

 hoc aj v čase polnočnom.

 

 Tam, kde v tichu prečkáš zlosť, 

 čo tebou tak lomcuje, 

 keď v slabej chvíli vravíš dosť, 

 vnútro hnevom trucuje.

 

 Tam, kde sláviš úspechy 

 krvopotne vydreté, 

 chvíle slasti, potechy, 

 dozrievaním prezreté.

 

 Večer vnútri skloníš hlavu 

 v malej izbe útulnej, 

 ukuchtíš si teplú stravu, 

 líhaš k láske prítulnej.

 

 Sám si povieš po čase, 

 dobre, že sa mám kde skryť, 

 veď vonku v hroznom nečase 

 clivo duši samej byť.

 

 Atmosféra pokoja, 

 súdržnosti vzájomnej, 

 ani náznak súboja,  

 lež lásky, nehy prítomnej.

 

 V domci skryté večné šťastie, 

 samý úsmev na perách, 

 zdravé dieťa rýchlo rastie 

 v kraji tvrdom, na horách.

 

 

Autor Peter35, 27.11.2021
Přečteno 152x
Tipy 7
Poslední tipující: Uličný, Vivien, Iva Husárková, mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Jednoznačně! A ty papučky co čekají za dveřmi hned jak do nich šupnu ...

29.11.2021 11:12:45 | Vivien

Presne tak, a to hrejivé teplo, keď sa človek vráti z toho sychravého vonkajška.

03.12.2021 11:02:39 | Peter35

...a ten príchod do vyhriateho bytíka v tomto sychravom počasí, hotová slasť...

30.11.2021 06:24:47 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí