Dvě nádoby

Dvě nádoby

Ten příběh možná mnozí znáte.

Je žena, dlaně mozolnaté,

do kterých právě popadla,

obnošenou tyč vahadla.


Na každém konci toho klacku,
džbány dělané po domácku
a měl bych vám říct v úvodu,
že s nima chodí pro vodu.

Ještě něco, co není zřejmé,
ač jsou nádoby obě stejné,
ať je vám známa příčina:
v jedné je vidět prasklina.

Na konci cesty od potůčku,
utichnou zvuky drobných krůčků,
když žena sundá dlouhou hůl,
v jedné nádobě vody půl.

„Odpusť mi ženo,“ vadná říká,
„odpusť, že ze mě voda stříká,
já vím, že dělám ostudu,

vyměň mě, plakat nebudu.“

A na to odpoví jí žena:
„Hloupoučká, nebuď rozrušená,
všimla sis, když tě musím nést,
co roste na tvé straně cest?

Dobře vím o tvém nedostatku,
věděla jsem to od začátku,
však ty si byla příčina,
že cestou voní květina.

Každý z nás máme svoje chyby.
Každému něco jiné chybí,
kdo jiné bere, jaký je,
jen ten si život užije.“

Autor praetorian, 19.01.2022
Přečteno 167x
Tipy 22
Poslední tipující: jenommarie, jita.1965, Pittoresque, Fractura cordis aperta, Kubíno, Inanna, Lighter, Iva Husárková, šerý, Jan Kacíř, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Moc pěkná:)

17.02.2022 17:52:11 | jenommarie

skvělé!!!

02.02.2022 12:07:02 | Pittoresque

Pěkná bajka. I s poučením. :-) Ale život není o to lehčí...

20.01.2022 13:49:56 | Lighter

Ten příběh jsem ještě neslyšela,... poučné : ))

19.01.2022 13:41:18 | Krajina průzračnosti

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí