O žních

O žních

Anotace: ...

Na polích se zlaté klasů hříva sklání,

obilí dozrálo, čas sklizně je tady

Do práce se veselá houževnatá družina chystá,

ať pole v slunečním svitu zazáří

 

Stéblo po stéblu se pod těžkým klasem ohýbá,

ruce se země dotýkají, s vervou pracují

Zvuk kosy se ozývá, jak se s obilím protíná,

slunce září na žních jako oheň

 

Vzduch je plný vůně čerstvě posečeného obilí,

píseň veselých žníček se v dálce ozývá

Děti se smějí a mezi stohy slámy skotačí,

radost z práce se po celém kraji šíří

 

Sklizeň je odměnou za tvrdou a dlouhou práci,

obilí se do stodol a sýpek skládá

Z chlebových pecích se vůně čerstvého chleba line,

který nás živí, pro další den nám sílu dává

 

Žně jsou symbolem hojnosti a díla lidských rukou,

s přírodou nás spojují, k úctu k životu nám dávají

Ať žně vždy bohatou úrodu přinášejí,

sláva žním se po celém kraji rozléhá, jsou plodem našeho snažení 

Autor Misha, 21.08.2023
Přečteno 107x
Tipy 7
Poslední tipující: Psavec, Anfádis, MatyhoZmaty, Žluťák, IronDodo, Fialový metal
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Chválím vzpomínku na dobu žní..

21.08.2023 13:47:37 | Admirál

děkuji moc, moje babička mi hodně vyprávěla, jak se dělaly žně, když ještě nebyla zemědělská technika, poskládáno z jejích vzpomínek

21.08.2023 19:10:52 | Misha

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí