Steny

Steny

 

 

 

                      STENY 

 

 

 Ľudia takí rozdielni,

 navzájom nás delí stena, 

 ťažký osud údelný, 

 nepomáha sila mena.

 

 Utápať sa v nenávisti, 

 ospevovať zhnité schémy, 

 blednúť celý od závisti, 

 spriadať rôzne čudné snemy.

 

 Hľadať cudzích vinníkov, 

 ktorí za nič nemôžu, 

 či falošných prienikov, 

 v čom nám z biedy pomôžu ?

 

 Nezmyslom je robiť prieky, 

 škodiť všetkým okolo, 

 odkázaní hltať lieky, 

 by nám horšie nebolo.

 

 Správať sa len trochu vľúdne, 

 ignorovať povery, 

 žiť skromnejšie, ale kľudne, 

 odsudzovať nevery.

 

 Spolupráca nevyhnutná, 

 vždy nás vopred posunie, 

 samochvály štipka nutná, 

 prednosti nám vysunie.

 

 V jednote je predsa sila, 

 len tak ide zlo poraziť, 

 by spoločnosť lepšie žila, 

 všetky steny preraziť.

 

 Súhrn jasných pravidiel, 

 stanoviť si presný smer, 

 nik ich dosiaľ nevidel, 

 pomohli by, tomu ver.

 

 Chytiť pevne opraty, 

 pomenovať veci jasne, 

 hoc chrbát pánmi odratý, 

 neustúpiť, kričať hlasne.

 

 Všetci sme na jednej lodi, 

 podporme sa navzájom, 

 sloboda sa ťažko rodí, 

 márne hľadá podnájom.

 

 Rozmontovať múr aj stenu, 

 odomykať zámky brán, 

 zbaviť vnútro hnusu, blenu, 

 obrusovať špice hrán.

 

 Inej cesty veru niet, 

 len tá schodná jediná, 

 darmo prešli stovky liet, 

 ostáva len vidina.

Autor Peter35, 04.11.2023
Přečteno 120x
Tipy 6
Poslední tipující: Psavec, Frr, mkinka
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí