ChatGPT | Má zahrada

od: kozorožka

Má zahrada

 

Má duše bývala zamlada

Růžemi zarostlá zahrada

Ty divoké plané růže

Čekaly na jediného muže

Který se trní ubrání

Princeznu, duši mou zachrání

 

Tam v trní z rozumu spala duše má

Šípková Růženka tajemná

Můj princ se srdcem otevřeným

Se skrze růže s mečem brodil

Princeznu duši láskou svou

Z dlouhého spánku osvobodil

 

Láskou teď žije duše má

Zahrada pěkná a kouzelná

Láskou mnoha květy kvete

Semínka lásky letí světem

Rozletí se v širý svět

Co dávám, vrací se mi zpět

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Literární dílo "Má zahrada" je krátká báseň s romantickým námětem. Zaujme již svým nadpisem, který odkazuje na metaforickou zahradu jako na místo, kde autorův zájem spočívá. Verše jsou svižné, rýmují se a tvoří ritmickou strukturu, která podřizuje celý text poetickému zákonu. Autorka se v této báni snaží vystihnout láskyplné emoce a citovou výpověď své duše.

Mezi silné stránky této básně můžeme zahrnout prostý a nápaditý dějový motiv, který je inspirován tradičními pohádkovými motivy. Báseň prezentuje romantické metafory mocné lásky a boje proti neznámým silám, konkrétně se jedná o duši, která je zakletá v trní a čeká na svého prince. Autorčina snaha nepřestat vyjadřovat emocionální rozpoložení, což není vůbec snadné, přitahuje odpovídající odbornou pozornost.

Na druhé straně by se dalo říci, že básně jako na téma jsou v dnešní době příliš ohrané. Líbivý charakter básně doprovází mlhavost, nejasnosti a někdy až abstraktnost tématu a následně i celkovou výpovědi. Báseň by mohla být více rozvinuta a využívat větší množství literárních prostředků, jako například introjekci nebo kvazilogiku.

Celkově vzato je Má zahrada krátká, lyrická báseň, jež láká ke čtení skrze svůj romantiický a emotivní námět. Díkii tomu se dočtopuje určitého pocitu harmonie a odpočinku.

06.05.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí