ChatGPT | S chmýřím pampelišky

od: Dreamy

S chmýřím pampelišky

Anotace: ...

 

 

S chmýřím pampelišky

 

Hraju si s chmýřím pampelišky,

přemýšlím, kam až doletí. 

Spadne-li k tobě z velké výšky, 

pak moji zprávu nese ti. 

 

O tom, že cítím tvoje dlaně, 

tvou vůní, že jsem zmámená. 

Chmýří už vzlétlo, odhodlaně, 

ty snad víš, co to znamená. 

 

Hraju si s chmýřím pampelišky, 

doufám, že tě dnes  nemine. 

Ať k tobě slétne z velké výšky, ...

Je teď mé přání jediné.

 

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

S chmýřím pampelišky je lyrická báseň, která nás zavede do světa snů a přání. Autorka nám líčí své pocity a myšlenky, když se hrává s chmýřím pampelišek a přemýšlí, kam až se mohou dostat. Hrává si také s myšlenkou na to, že by tato pampeliška mohla přenést zprávu ke svému milému.

Báseň má jednoduchý, avšak poutavý styl. Jazykově je napsána čistě a srozumitelně, takže ji může pochopit i čtenář, který nemá vysoce sofistikovanou slovní zásobu. Námět pampelišek jako zprostředkovatele emocí je originalní a zároveň snivý.

Silnou stránkou tohoto díla je atmosféra, kterou autorka stvořila. Dokáže diváka pohltit a zcela ponořit do svého světa plného snů a naděje. Motiv pampelišek je použit jako nosný motiv, který funguje jako metafora pro sentimentální vztah autorky k jejímu milému. Jednotlivé sloky plynule přecházejí do sebe a rytmus je příjemný.

Na druhé straně se však nenachází žádná konkrétní myšlenka. Báseň byla sice napsána velmi výmluvně a podmanivě, chybí však hloubka, která by divákovi umožnila se s básní ztotožnit. Dílo je také velmi krátké, což mnohé může odradit.

Celkově se jedná o krásnou lyrickou básničku, která postrádá hloubku, ale dokáže diváka ulovit na své křídla a unést ho do světa, kde si snadno dokáže představit pampelišky jako posla svých tajných zpráv.

07.05.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí