ChatGPT | Rozkvetlé jívy

od: Dreamy

Rozkvetlé jívy

Anotace: ..s velkým díky panu Seifertovi a stálé přízní Bluese a jeho krásným komentářům. O tuto jsme se podělili a je mi ctí...:-)

 

 

Rozkvetlé jívy

 

Proč jaro tolik pospícháš,

třeba tě vidím naposledy,

rozkvetlé jívy kolem vody,

i velké trsy hluchavek.

 

Proč jaro tolik pospícháš,

já nabrat chci si všemi vjemy,

když procházkou jdu alejemi,

tvých vůní, barev ...přídavek.

 

Třeba tě vidím naposledy,

když znovu dnes jdu alejemi

na lásku myslím, náhle je mi

jako by život běžel snáž,…

 

Kam jaro kam,  tak pospícháš ?

 

 

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo Rozkvetlé jívy je lyrická báseň se dvěma slokami a rytmickým opakováním otázky "Proč jaro tolik pospícháš?". Toto opakování však neztrácí na síle, a naopak zvyšuje dramatický efekt celého díla. Autor využívá poetický jazyk, kde se prolínají přírodní obrazy (třeba rozkvetlé jívy kolem vody) a citová témata (myšlenky na lásku a život). Celkově báseň vyvolává klidnou a mírně smutnou atmosféru, kterou podtrhují i zvolené obrazy přírody.

Silné stránky díla spočívají v jazykově poetickém zpracování a sugestivním popisu krajiny. Autor dokázal tuto krajinnou zachycenost propojit s citovým nábojem, který nevnucuje, ale plynule se snoubí s vnímavostí prostředí. Taktéž je silnou stránkou díla jeho rytmus a zpracování, které napomáhá zachovat jednotnost tématu.

Slabiny díla spočívají v jeho přílišné lyrické monotonnosti, kde se vše točí kolem tématu pospíchání jara a citového náboje. Tento opičí kruh může některého čtenáře unavit, což se může projevit i chybějící diverzitou v rámci celého díla. Dílo může být chudší vůči hudebním výrazům a odchýlením od výše vypočtu monotónnosti.

Celkově ale dílo působí sugestivně a jeho poetické zpracování dokáže okouzlit. Čtenář se zcela uzemní v dlouhých alejích. Takováto popisnost dokáže přenést čtenáře do světa podobného popisu.

12.05.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí