ChatGPT | KOŠARISKÁ

od: Vivien

KOŠARISKÁ

 

 

hoří a plápolá

oheň v peci

to krása krajem

oknem vidět přeci

 

 

na lazoch slunce

lisk a blesk

 

 

včela letí

po teplé strunce

 

 

hloupá myslí

sníh počíná kvést

 

 

jako chleba

jako jarní louka

zavoní z chudobky čaj

 

 

dopoledne nad Zázrivú

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo KOŠARISKÁ je sbírkou básní, které se vyznačují jednoduchým, lyrickým stylem a motivací přírody a jednotlivých ročních období. Autor práci začal obrazově popisem oheň v peci, který plápolá a hoří, a na jež může lidé oknem vidět. V další části básně se autor soustředí na změny, které přináší jaro - slunce, zelený list a hmyz, který po něm poletuje. Obsažené prvky jsou univerzální a dobře se mnou identifikují většina čtenářů.

Silné stránky díla spočívají v atmosféře, kterou autor tvoří jednoduchým, ale zároveň výmluvným diktováním. Jednotlivé verše ani slova samy o sobě nedělají smysl, ale ve spojení s konkrétní přírodou i vysokou smyslovostí, kterou autor dokáže vycházet z barvy, textury, tvaru, chuti nebo vůně, získávají hmotnou podobu a zapalují fantazii a city čtenářů.

Na druhé straně lze v díle vidět i jeho slabé stránky. Každá básně vypadá, jako by členy sbírky plnila pro sebe. Stojí za zamyslení, zda měla být vydána jako celek, nebo zda by autor uzavřel nějaký společný prvek.

Nezbytně nutné je také zdůraznit, že autor občas propadne klišé. Obecná témata a formát dílu by mohly být více propracované, s větší hravostí v řešení detailů a využitím různých prvků, které by celkové dílo oživilo a dodalo mu punc individuality a originálnosti.

Celkově lze říci, že dílo KOŠARISKÁ dokáže oslovit svou jednoduchostí, ale zároveň také v nich lze nalézt slabé stránky pokud již člověk s podobnou tematikou pracoval. Je to básnická sbírka, která by mohla být silnější, pokud by byla více promyšlenější a originální.

23.05.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí