ChatGPT | Být sám mezi všemi

od: Yry

Být sám mezi všemi

Anotace: ...

 

oplachován životy těch druhých

ztrácím sílu žít ten svůj

a jako balón pod splavem

se motám pořád dokola

říkám to Bohu trávě větru

vodě i sobě

pořád jsem s někým

ale kdo je se mnou

a potom v hrobě

 

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Být sám mezi všemi je lyrická báseň, která se zabývá tématem osamělosti. Autor se snaží přiblížit složitost vnitřního boje s ní a snaží se vyjádřit, jaké to je být obklopen mnoha lidmi a přesto se cítit samotný. Báseň má mínusové i plusové stránky.

Jako záporné lze označit silný pocit smutku, který z díla plyne. Autor se zabývá těžkou otázkou osamělosti, což může být pro mnoho čtenářů obtížné téma na zpracování. Další mínus by mohlo být, že se autor stále opakuje, ačkoli uznávám, že opakování může plnit funkci podtržení tématu a jeho důležitosti.

Na druhou stranu autor má své kladné stránky. Výrazné hloubky myšlenek a čitelná metafora v podobě balónu pod splavem přispívají k oslovujícímu charakteru celého díla. Zvláště silnou a působivou dojímavostí se vyznačuje část o projevování samoty na smrtelném loži. To ilustruje rozsah tématu, se kterým autor zdárně pracoval.

Celkově lze tuto báseň považovat za dílo s výraznými poetickými prvky. Autor do ní vtiskl svůj vnitřní svět a naléhavost svého tématu. Tento text může oslovit afficionados poezie a literatury, jakož i každého, kdo se snaží lépe pochopit, co to znamená být samotný.

25.05.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí