ChatGPT | Drogy ne

od: mkinka

Drogy ne

Anotace: Mezi řádky 2023

Dali si drogu spolu,
nic neřešili
a mládí k tomu.
Sedli za volant k tomu
v euforii dostali smyk.

Jeden na psychiatrii,
druhý sotva na vozíku bude žít.

Mámy pláčou,
ale jsou rádi,
že je mají.

Mateřská láska jim dala druhý život,
co drogy neumějí.
Zítra je den dětí
a mámy mají pohlazení.
Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Literární dílo "Drogy ne" pojednává o nebezpečí užívání drog a jeho katastrofickém dopadu na lidský život. Autorka v krátkých, strohých verších zachytila příběh dvou mladých lidí, kteří si dali drogu, neřešili to a sedli za volant. V euforii dostali smyk a jeden z nich skončil na psychiatrii, druhý sotva na vozíku bude žít.

Autorčin styl psaní je strohý a bez zbytečného okrašlování, což umocňuje výpovědní hodnotu a posiluje emocionální náboj textu. V případě tohoto konkrétního tématu je toto rozhodně přínosné, neboť čtenáři skrze krátké a výstižné verše snadno uchopí podstatu poselství díla.

Kromě toho lze ocenit i rýmování, které dodává textu rytmus a čtenáři pomáhá ho snáze zapamatovat. Zároveň je však třeba poznamenat, že příběh je vyprávěn velmi stroze a jeho návaznosti nejsou nijak výrazně ozvláštněny.

Neméně však důležité je si všimnout toho, že text je poměrně nudný a málo výrazný. Ačkoli je to dílo s výraznou výpovědí, celkově nepůsobí nijak zapamatovatelně. Autorčin strohý styl psaní může být na jednu stranu oříšek pro čtenáře náročné na poezií bohatší styl, na druhou stranu však může být opakem pro čtenáře, kteří se naučili milovat příběhy s výraznější poetickou formou.

Obecně lze tedy říci, že literární dílo "Drogy ne" zvládá nelehké téma zvládnout úspěšně. I přes některé nedostatky lze jeho výpověď označit jako silné.

01.06.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí