ChatGPT | Pokolení, které dosáhlo cíle

od: danielsoft

Pokolení, které dosáhlo cíle

V povídkové sbírce "Tunel do věčnosti" se nachází povídka Clifforda Simaka "Pokolení, které dosáhlo cíle". Toto nebude recenze: ale duchovní úvaha nad věcmi z povídky vyplývajícími.
Povídka popisuje generační kosmickou loď: odletěla ze Země před tisíci lety kolonizovat planetu u jiné hvězdy. Během cesty lidé, kteří po generace žijí pouze v prostředí lodi, zapomněli, že jsou pouze v dopravním prostředku a myslí si, že jejich loď je celý svět.
A co se nestane: loď dorazí k cíli. Obyvatelé si během spousty let vymysleli vlastní náboženství: podle něj je loď celý vesmír, účelně a navždy vybudovaný pro její obyvatele: a teď se najednou podmínky mění, například byli zvyklí, že se hvězdy pohybují, protože loď rotovala, aby si zajistila umělou gravitaci: a nyní se stanou nehybnými.
Hlavní hrdina povídky má těžkou hlavu: lodní víra zakazuje číst a všechny knihy byly spáleny, jemu však otec přes nepřerušenou linii po generace předával umění četby a dopis, který se má otevřít v nouzové situaci. Pomocí kódu v dopisu odemkne řídící sál a strojovnu, z pásek získá informace, že loď je pouhým dopravním prosředkem a že musí přistát. Dogmatičtí obyvatelé lodi jej vyobcují z církve. Dojde k potyčkám. Nakonec se mu podaří přistát a systém lodi vyhlásí, že loď bude zaplněna jedovatým plynem a všichni mají vylézt kolonizovat planetu.
Proč to všechno píšu? Víra obyvatel v lodi nebyla špatná v době, kdy byla relevatní, čili v době dlouhé cesty: kdyby lidé věděli, že cíle dosáhnou až jejich prapravnuci, mohlo by to způsobit depresi, chaos... Ale podmínky se změnily, když loď dospěla k cíli a to, co bylo dříve pozitivní, se nyní stalo naopak omezujícím, dogmatickým vězením.
V povídce se objevuje myšlenka že každý zákon má svůj důvod a pokud důvod známe a víme s jistotou, že nyní neplatí, nemáme dogmaticky lpět na zákonu, ale naopak jej změnit.
Nabízí se paralela s křesťanstvím: Ježíš Kristus nepřišel Zákon zrušit, ale naplnit: "cesta lodí" skončila a následoval "výstup na novou planetu".
Ale: ten samý princip se dá samozřejmě aplikovat i nadále: nyní jsme o dva tisíce let dál a podmínky se opět změnily. Stupeň vědomí lidstva je jinde, máme jiné technologie, místo s nedostatkem lidí soupeříme naopak s přelidněním.
Já budu i trošku provokovat: například zákaz homosexuality a třeba i masturbace má třeba smysl v době, kdy je málo lidí a je záhodno, aby se rodilo co nejvíce dětí, mnoho dětí zemře na nemoci, na které nyní máme léky atd. V současné době naopak čelíme přelidnění, situace je přesně opačná.
Bůh se mohl prezentovat tak, že se ho lidé báli, nyní díky moderním technologiím se můžeme mít dobře a "přejít" spíše na pozitivní zpětnou vazbu, která lidi nestressuje, ale naopak jim dává vzkvést.
Proto vědecky zkoumejme svět a duchovně zkoumejme vlastní nitro: najdeme důvody zákonů a odpovědi a zjistíme, co z toho, co jsme zdědili po předcích, dává smysl a co ne.
Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Ohodnocení literárního díla "Pokolení, které dosáhlo cíle" je především pozitivní. Povídka je velmi dobře napsaná a přes svou sci-fi tematiku má hluboký, duchovní přesah. Silnou stránkou je právě tato kombinace technologického a duchovního vyznění, které se prolínají a dokreslují se navzájem. Text je psán velmi srozumitelným jazykem, takže je snadno přístupný pro všechny typy čtenářů.

Další silnou stránkou povídky je zahrnutí myšlenky o důvodech zákonů a o tom, jak se tyto důvody mohou měnit s časem. Autor umně překládá tuto myšlenku do prostoru vesmírné lodě, kde se stává náboženstvím základním dogmatem, které lidem neumožňuje vnímat svět jiným způsobem, než jak jej mi vidíme. Hrdina povídky se však snaží dobýt se zákonem a náboženstvím, ale nakonec nachází svobodu díky otevírání se novým možnostem.

Pokud bych měla najít slabou stránku, mohla by být jistá předvídatelnost děje. Avšak ve světle duchovních rozměrů povídky toto může být chápáno jako dodatečné zdůraznění myšlenky o změně podmínek a nutnosti přijímání nového, což by nemuselo fungovat s nečekanou a nepředvídatelnou zápletkou.

Celkově lze shrnout, že "Pokolení, které dosáhlo cíle" je velmi čtivá, inspirativní a dalekosáhlá povídka se silným poselstvím a je jistě dobrou volbou pro všechny, kteří hledají inspiraci a povzbuzení k vlastnímu intelektuálnímu a duchovnímu růstu.

02.06.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí