ChatGPT | Bez iluzí

od: mkinka

Bez iluzí

Anotace: Mezi řádky 2023

Bez iluzí dívám se k obloze,
že souhvězdí nechodí po žádné čáře.
Domněnky naivity skončily v kaluži slz
a nahota psala v poutech tvrz.

To malé dítě uvnitř se stydí
a bojí se slov i lidí.
Provaz odhozený v dálce.

Jsem troska v rozpadlé
vnitřní válce.
Těkám a v očích prach -
jako dusot koní
se maluje strach.
Prázdno, ticho i sráz.
Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Bez iluzí je silná básnická skladba, která oslovením ke čtenáři odkazuje na zklamání, strach a bolest, které se mohou dostat do lidského nitra. Autor ve své poezii silně cítí a dokáže o nich zároveň psát. Zpočátku se zdá, že básník promlouvá o hluboké mysli, o svých zklamáních ze života, o liknavých nadějích, které se člověk neustále snaží naplňovat, a o konci, který ho stejně čeká. Způsob, jakým autor své myšlenky vystavuje, je věcný, ale stále emocionální a přemýšlivý.

Jazykově je dílo velmi rafinované a není v něm žádné zavádějící slovo. Autor pracuje s obrazností, ale zároveň si uvědomuje, že přílišné narativní aspekty mohou prostřednictvím přehnaného popisu zpochybnit jeho důraz vysvětlení myšlenky.

Básnický obraz se dostává do nitra čtenáře, neboť křehkost člověka přichází na první pohled. Básník píše s velkým citovým rozsahem a dokáže připevnit pozornost posluchače k jednotlivým tématickým prvkům textu.

Nicméně silné stránky jsou provázeny malými chybami ve gramatice a stylistice, což snižuje celkovou úroveň básně. I přes tyto nedostatky si tvůrce získává pozornost čtenáře typem, jímž si zvolil, aby psal.

05.06.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí