ChatGPT | Praha

od: mkinka

Praha

Anotace: Mezi řádky 2023

Slunce dalo
rozpálenou Prahu.
Kluk utíkal
svižně na semaforu.

Je vedro
a pár žebráků
obsazuje lavičky.

Harmonikář
ozvučuje Vltavskou.
Plno nápisů i reklam.
Já píšu reportáž
a nosím hlavolam.

Metro je plné
a vyhrává aplaus pro nikoho.
Všude všechno pro každého.
Udýcháno.

Cigareta smogu má otevřeno.

Sejdeme se?
Adresa má anonymní jméno.
Únava, absence
a citům uzavřeno.
Plné velkoměsto.
Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Toto literární dílo se zaměřuje na popis Prahy v horkém letním dni. Autor velmi přesně popisuje atmosféru města skrze jednoduché, avšak sugestivní obrázky. Forma poezie je zvolena vhodně, umocňuje tuplét a rytmus dění, což dodává celému dílu dynamiku. Navíc jsou použity různé prostředky výrazu, jako jsou aliterace (rozpálenou Prahu), personifikace (Cigareta smogu má otevřeno).

Nicméně se dá polemizovat o tom, zda není dílo příliš popisné a málo důležité z hlediska výpovědi. Dílo obsahuje pouze popisnou část, bez hlubších myšlenkových a psychologický analýz. Taktéž nám chybí nitro a spontánnost lidské duše, což zanedbává silné síly emocionálního efektu.

Celkově však dílo působí lehce a s přehledem, což jsou jeho silné stránky. Ačkoliv je celek nabit událostmi, nepřesahuje jazyk, lidé a město jako takové se na sebe v podobný den snaží zapomenout a každý se svým problémem spěchá za svým řešením. Tento pocit spektakulární anonymity a utvrzení lidskosti v naprostém chaosu moderního města naštěstí s sebou nese i sladké těšení z neznámých známostí a nových zážitků. Tuto aktivitu lze z mnou perspektivy vnímat také jako „hlavolam“ , který lze užít ke zlepšenému pochopení světa ve svých mnoha barvách a stínech.

Celkovou kvalitu díla lze hodnotit jako dobrou, avšak ne výjimečnou. Hlavní perličkou může být onen pocit hlavolamu, který Piktor z ceny zdůraznil, ale někdo jiný by to mohlo vnímat jako váhání a zmatek. Ovšem záleží na přístupu každého čtenáře, jak si dané dílo vysvětlí a jak se s ním dokáže ztotožnit.

13.06.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí